Σας λείψαμε; Εσείς να δείτε πόσο μας λείψατε… Λίγο τα καλοκαιρινά μας μπάνια, λίγο το Mundobasket, άφησαν για ένα μικρό διάστημα στη στήλη ανενεργή. Μην στενοχωριέστε όμως, ο Σεπτέμβριος προμηνύεται «καυτός» και η WEAK SIDE άκρως ανανεωμένη. Δεν θα πιαστούμε σήμερα από το Παγκόσμιο Κύπελλο (σας υπόσχομαι πως θα το κάνω σύντομα), αλλά θα επανέλθουμε στα πατρινά δρόμενα και πιο συγκεκριμένα θα δώσουμε τα φώτα μας για όσα είδαμε στον αγώνα του Απόλλωνα με τον Προμηθέα, στο φιλικό που διεξήχθη το μεσημέρι του Σαββάτου.
Ίσως είναι λίγο πρώιμο να γραφτεί και να σχολιαστεί, όμως εμείς το καταθέτουμε εδώ για να υπάρχει. Το ότι ο Προμηθέας βλέπει στο πρόσωπο του Πλώτα ένα παιδί με υψηλό potential, που μπορεί να έχει την εξέλιξη του Μαντζούκα και του Τανούλη, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Στον Καστελόκαμπο, οι άνθρωποι των «πορτοκαλί» ρίχνουν πολύ μεγάλο βάρος στο κομμάτι των υποδομών και ίσως αυτή τη στιγμή ο Πλώτας να είναι το νούμερο 1 prospect στον Προμηθέα. Ο Πατρινός γκαρντ το κέρδισε αυτό με το σπαθί του. Όταν την περασμένη σεζόν έπαιζε στη Β’ Εθνική με διπλό δελτίο στον Αίολο Αγυιάς, δούλευε ασταμάτητα, πήρε περισσότερα παιχνίδια στα πόδια του από μια κατηγορία με υψηλές απαιτήσεις (σε έναν όμιλο που οι Πατρινοί είχαν να αντιμετωπίσουν ομάδες όπως η Μύκονος και ο Μίλωνας, με status και μπάτζετ Elite League) και φαίνεται να έχει προοδεύσει πάρα πολύ. Το είδαμε πρώτα απ’ όλα το καλοκαίρι, με την εξαιρετική του παρουσία με την εθνική νέων στο Eurobasket της Κρήτης. Μπορεί ο Ζούγρης να ήταν ο MVP μας, ο Μαντζούκας να ήταν η σταθερή αξία μας, όμως ο Νίκος Πλώτας ήταν ο «game changer», ο άνθρωπος που έβγαινε μπροστά στα κρίσιμα και ίσως χωρίς αυτόν η Ελλάδα να μην κατακτούσε το χάλκινο μετάλλιο. Δεν είναι υπερβολή, είναι η πραγματικότητα, αρκεί κάποιος να μπει στον κόπο να ξαναδεί τον μικρό τελικό εναντίον του Βελγίου.
Πάμε στη νέα σεζόν και στο τι μπορεί να προσδοκά ο Προμηθέας από τον νεαρό περιφερειακό. Η «στροφή» των «Αχαιών» σε έναν κορμό Ελλήνων που απαρτίζεται από πολλούς πιτσιρικάδες, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία (Μπαζίνας, Πλώτας, Λάγιος, Βασιλείου). Αντιθέτως, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Πατρινούς να στηρίξουν έμπρακτα τα δικά τους παιδιά και να τα προορίσουν για το πολυαναμενόμενο step up. Παράλληλα, θα φανεί μέσα από αυτή τη σεζόν των… ευκαιριών, ποιοι μπορούν να σηκώσουν το βάρος και τις απαιτήσεις της Basket League και ποιοι δεν είναι έτοιμοι για αυτό το επίπεδο. Η επιτομή του «Σε ρίχνω στα βαθιά, σκάσε και κολύμπα», από έναν προπονητή, ο οποίος έχει δείξει και στο παρελθόν πως ξέρει να δουλεύει με πιτσιρίκια και του αρέσουν τέτοιου είδους project.
Στο φιλικό παιχνίδι με τον Απόλλωνα, αν και είναι νωρίς για συμπεράσματα και πολλά πράγματα θα διαφοροποιηθούν μέσα στη σεζόν, είδαμε μια «μικρογραφία» του τι θέλει ο Παπαθεοδώρου από τον Πλώτα και για ποιον ρόλο τον προορίζει. Δεν είμαστε… μέντιουμ, αλλά φέτος ο νεαρός δεν προορίζεται για να κάθεται στον πάγκο και να γράφει DNP, αλλά για ένας χρήσιμος ρολίστας, που μπορεί να δώσει πράγματα στην ομάδα. Ο Πλώτας διαθέτει ένα πολύ αξιόπιστο σουτ, εκρηκτικότητα και στοιχεία σκόρερ, που λείπουν από τέτοιες ηλικίες στο ελληνικό μπάσκετ. Τα είχε δείξει αυτά τα στοιχεία στα παιδικοεφηβικά ο Πατρινός γκαρντ, του έλειπαν οι παραστάσεις και το μπασκετικό «θράσος», για να μπορέσει να τα υλοποιήσει σε επίπεδο ανδρών, παίζοντας στη Basket League. Στον αγώνα με τον Απόλλωνα, ο Πλώτας σκόραρε 10 πόντους, αλλά μην μένετε τόσο πολύ στο νούμερο. Το ζήτημα είναι πως το έκανε χωρίς να εκβιάσει καθόλου προσπάθειες, μοιράζοντας πολύ σωστά το παιχνίδι και διαβάζοντας συνολικά πολύ σωστά την αντίπαλη άμυνα. Οι πόντοι του προήλθαν από 2 ελεύθερα τρίποντα, το ένα μετά από τρίπλα και το άλλο μετά από καλή κυκλοφορία της μπάλας με τελικό αποδέκτη τον ίδιο, μια εντυπωσιακή ατομική ενέργεια και drive με το αριστερό χέρι, αφήνοντας όλη την άμυνα στην πλάτη του και ένα καλάθι στον αιφνιδιασμό.
Αφήνοντας στην άκρη, τα επιθετικά κατορθώματα του Νίκου Πλώτα, πάμε και λίγο να δούμε τι έκανε στην άλλη όχθη του παρκέ. Το βασικό συστατικό του, που τον καθιστά καλό αμυντικό είναι η πίεση στη μπάλα. Απέναντι σε πολύ πιο έμπειρους γκαρντ, ο 20χρονος παίκτης του Προμηθέα δεν δίσταζε να βάζει τα χέρια του στη μπάλα σε κάθε κατοχή, να γίνεται… βδέλα στον αντίπαλο και να παράγει αρκετά κλεψίματα. Μάλιστα, χαρακτηριστικό ήταν το σημείο στην Δ’ περίοδο, όπου ο Πλώτας βούτηξε στο παρκέ σε δύο συνεχόμενες φάσεις και έκλεψε μπάλες, σηκώνοντας όρθιο όλο τον πάγκο του Προμηθέα και σκορπίζοντας ενθουσιασμό και αισιοδοξία στους ανθρώπους των «πορτοκαλί». Οι προαναφερθείσες ενέργειες είναι περισσότερο προϊόν θέλησης και αυτοπεποίθησης και δείχνουν αν μη τι άλλο, την διαφοροποίηση την βελτίωση της νοοτροπίας του παίκτη και την πνευματική του ετοιμότητα να διεκδικήσει θέση και ρόλο στη νέα ομάδα που χτίζει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου.
Με το υπάρχον ρόστερ του Προμηθέα και εάν δεν γίνει άλλη προσθήκη στην περιφέρεια, οι Πατρινοί αυτή τη στιγμή διαθέτουν τέσσερις έμπειρους περιφερειακούς (Hale, Kurucs, Cowan Jr., Κόνιαρης). Από πίσω έρχονται Πλώτας και Μπαζίνας και είναι δεδομένο πως θα πάρουν χρόνο συμμετοχή, για αυτό άλλωστε δεν υπήρξε κίνηση για 5ο γκαρντ ή για την παραμονή του Μουράτου. Ο Μπαζίνας θα έρχεται από τον πάγκο, για να ηρεμήσει το παιχνίδι της ομάδας, ως ένα καθαρό point guard με υψηλό μπασκετικό iq και δημιουργικές αρετές, ο Πλώτας είναι πιο δύσκολο να μπει σε… καλούπια, όμως είναι αυτονόητο πως η παρουσία του στο παρκέ δίνει μια διαφορετική αύρα και ενέργεια στον Προμηθέα.
Στο φιλικό με τον Ολυμπιακό θα βγουν καλύτερα συμπεράσματα και θα φανεί εάν ο Πλώτας θα έχει περίοπτη θέση στο rotation και στα επόμενα φιλικά, ώστε να αποσαφηνιστεί με μεγαλύτερη σιγουριά ποιος θα είναι ο ρόλος του. Μέχρι τώρα πάντως, τα… vibes που εισπράττουμε από τον πατρινό γκαρντ είναι πολύ ενθαρρυντικά και εάν συνεχίσει έτσι, το step up που όλοι περιμένουμε δεν αργεί πολύ.
Υ.γ : Μην νομίζετε ότι δεν θα ασχοληθεί η στήλη με την εθνική. Να περάσει και το παιχνίδι με το Μαυροβούνιο, να γυρίσουν οι διεθνείς με το καλό και μετά θα τους περάσουμε από κόσκινο. Όλους. Έναν προς έναν. Μέχρι τότε, μια Κυριακή έμεινε, κάντε το μπάνιο σας (τελευταίο για πολλούς δυστυχώς) και μετά τα κεφάλια μέσα.