Σας είχαμε υποσχεθεί πως η πέμπτη «WEAK SIDE» θα είναι ιδιαίτερα πικάντικη. Πικάντικη, σαν το ρόστερ που πάει να δημιουργήσει η ΑΕΚ, ας πούμε. Και φανταστείτε πως όταν έμπαιναν τα… bullets για να γραφτεί η σημερινή στήλη, ακόμα δεν υπήρχε καν η υποψία για το τι ετοίμαζαν οι άνθρωποι της «Ένωσης». Και φυσικά μιλάμε για τη βόμβα της μεταγραφής του Ben Mclemore. Κανένας δεν περίμενε μια τέτοια κίνηση από τους «κιτρινόμαυρους», οι οποίοι με τον τρόπο που έχουν κινηθεί στο μεταγραφικό παζάρι αποδεικνύουν έμπρακτα πως ο στόχος τους είναι να σταματήσει να έχει η «Βασίλισσα» ρόλο κομπάρσου σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Για αρχή, πάμε να μιλήσουμε λίγο ρεαλιστικά, ξεκινώντας από το… τέλος. Αν σήμερα το βράδυ ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός ανακοίνωνε τον Ben Mclemore, σήμερα θα επικρατούσε παροξυσμός. Οι μεν θα μιλούσαν για τον «σκακιστή» που έκανε «ρουά ματ» σε όλη την Ευρωλίγκα, οι δε θα άρχιζαν ήδη να πακετάρουν για το Final 4 του Βερολίνου. Ο Aμερικανός star, ένας παίκτης με εννιά χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ και 9 πόντους μέσο όρο all time στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, δεν πρέπει να περάσει αψήφιστα. Αδιαμφισβήτητα, και χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή – στα χαρτιά – της φετινής Basket League (πλην «αιωνίων») και αγγίζει το hype πολλών μεταγραφών που έκαναν «πράσινοι» και «κόκκινοι». Mπορεί λοιπόν η ΑΕΚ να μην βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο μπασκετικό ρεπορτάζ (θέμα που σηκώνει πολύ μεγάλη κουβέντα), όμως η μεταγραφική βόμβα που πυροδότησε, πρέπει να πάρει το hype που της αξίζει. Ο ΜcLemore έρχεται για να δώσει στην «Ένωση» στοιχεία που δεν είχε ποτέ στο «2» και το «3». Είναι ο sniper του 37% καριέρας στο ΝΒΑ και συνάμα ένας παίκτης που το συνδυάζει αυτό με ενέργεια και αθλητικότητα. Και είναι μόλις 30 ετών, σε αντίθεση με αντίστοιχα μεγάλα μπαμ του παρελθόντος, που γίνονταν όταν οι παίκτες είχαν πατήσει τα 34-35 (Zήσης, Slaughter, Macioulis, Langford).
Το λεγόμενο ”Plaza effect”
Όταν στις αρχές του καλοκαιριού μαθαίναμε πως ο Joan Plaza αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, αμέσως έγινε αντιληπτό πως κάτι καλό ετοιμάζουν στην «Ένωση». Τη δημιουργία ενός μπασκετικού project που θα καθιστά τα Λιόσια σε ελκυστικό προορισμό για τους φιλάθλους της ΑΕΚ και οι εποχές των «94 εισιτηρίων σε ένα ματς» θα περάσουν ανεπιστρεπτί. Πρόκειται για έναν προπονητή, που όλοι γνωρίζουμε την αξία του και τη μακροχρόνια διαδρομή του στον χώρο. Δεν θα αναλάμβανε την ΑΕΚ, αν δεν είχε τις εγγυήσεις που χρειαζόταν, ώστε να φτιάξει ένα πραγματικά καλό ρόστερ. Mιλάμε για έναν άνθρωπο, που έχει εργαστεί για 3 χρόνια στη Ρεάλ (2006-2009), έχει πενταετή θητεία στην Ουνικάχα Μαλάγα (2013-2018), ενώ ήταν και αυτός που ανέλαβε το recruiting της Ζενίτ (2018-2020), στην πρώτη παρουσία των Ρώσων στην Ευρωλίγκα.
Δημιούργησε μια συγκλονιστικά καλή… Depth Chart
PG: Hall, Φλιώνης, Καράμπελας
SG: Μc Lemore, Νετζήπογλου
SF: Mc Rae
PF: Κouzminskas, Κουζέλογλου
C: Χατζηδάκης
Κάπως έτσι θα είναι η ΑΕΚ τη νέα σεζόν. Απομένει να μάθουμε ποιος θα είναι το βασικό center, καθώς σίγουρα θα αποκτηθεί ένας παίκτης στα κυβικά του Mitchell, ο οποίος πέρυσι ήταν το βαρόμετρο για την «Ένωση» και ένας ακόμα στο «2» – «3». Με αυτές τις μεταγραφές, ίσως η ΑΕΚ, στο μάτι τουλάχιστον, έχει την καλύτερη depth chart της σύγχρονης ιστορίας της. Καλύτερη και από τη χρονιά που κατέκτησε το Basketball Champions League.
Για να πιάσουμε τα πράγματα πρώτα από τους Έλληνες, η ΑΕΚ στην ουσία έχει τους καλύτερους διαθέσιμους γηγενείς (πλην των «αιωνίων», όλους σε ιδανική ηλικία. Ο Φλιώνης προέρχεται από μια πολύ μεστή σεζόν, κάτι που εξαργύρωσε και με την κλήση του από τον Ιτούδη στην προεπιλογή της εθνικής. Είναι 26 ετών, κάθε χρόνο ωριμάζει μπασκετικά και κάνει ένα μικρό step up και κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, τράβηξε πολύ…κουπί για την ομάδα του. Ο Νετζήπογλου είναι ένα από τα μεγαλύτερα prospect της γενιάς του, κάτι που απέδειξε και από τη θητεία του στον Άρη, με τον οποίο πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής, παρά το νεαρό της ηλικίας του και έδειξε ότι μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Χατζηδάκη, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο επιδραστικούς παίκτες του Κολοσσού Ρόδου και μάλιστα κλήθηκε και αυτός από τον Ιτούδη και διεκδικεί μια θέση στη δωδεκάδα του Mundobasket. Τον ελληνικό κορμό συμπληρώνουν ο Καράμπελας και ο Κουζέλογλου. Ο πρώτος ήταν εκ των βασικών πρωταγωνιστών στην παραμονή του Απόλλωνα στη Basket League και έρχεται για να συμπληρώσει την περιφερειακή γραμμή της ΑΕΚ, ενώ ο Κουζέλογλου είναι ένα «μπαρουτοκαπνισμένο» 4άρι, ταμάμ για δεύτερη επιλογή, καθώς πρόκειται για έναν παίκτη δοκιμασμένο, που ξέρεις τι να περιμένεις από εκείνον. Συμπερασματικά, ο ελληνικός κορμός της ΑΕΚ παρουσιάζει ένα τεράστιο upgrade σε σχέση με πέρυσι.
Πάμε και στους ξένους. Μπορεί να ακουστεί υπερβολή, αλλά η αρχική πεντάδα της ΑΕΚ μοιάζει αρκετά… Ευρωλιγκάτη. Ένας παίκτης λίρα – εκατό, όπως ο Langston Hall, με καταπληκτικές εμφανίσεις με τον Προμηθέα, άρτιος τεχνικά και οργανωτικά, με μέγεθος και εξαιρετικά defensive skills. Πήρε την ευκαιρία του και στην Ευρωλίγκα με τον Ερυθρό Αστέρα και μπορεί χωρίς αμφιβολία να αποτελέσει τον «εγκέφαλο» στην περιφέρεια της ΑΕΚ. Στις θέσεις των SG-SF, πέραν του McLemore, για τον οποίο μιλήσαμε εκτενώς και θα μιλήσουμε πολύ μέσα στη σεζόν, υπάρχει και ο Jordan McRae, ο οποίος προέρχεται από φανταστική χρονιά με τη φανέλα της Hapoel Tel Aviv, η οποία πρωταγωνίστησε στο Ισραήλ. Οι 16,6 πόντοι μέσο όρο, με 43% έξω από τα 6,75 αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Και όλοι μπορούν να αντιληφθούν πως η παρουσία των δύο Αμερικανών, η συνύπαρξή τους στην πεντάδα, μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα. Και κάπου εδώ, βάλτε στην εξίσωση τον Kouzminskas. Εδώ μιλάμε για την ιδιάζουσα περίπτωση ενός πρώην ΝΒΑer, που πήρε «διαβατήριο» για να δοκιμάσει την τύχη του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, χάρη στο εκπληκτικό μπάσκετ που έπαιξε στη Μάλαγα του Plaza. Δεν κάνει πολλά στο παρκέ ο Λιθουανός, δεν είναι σε πολλά πράγματα παίκτης του «6-7», κάνει όμως κάτι άψογα. Σουτάρει. Από όπου βρεθεί και όπου σταθεί, μπορεί να «σμπαραλιάσει» την αντίπαλη άμυνα. Eίναι το stretch 4άρι του 40%, που μπορεί να προσφέρει αδιανόητα πολλές λύσεις στο spacing. Τρεις sharpshooters από διαφορετικές θέσεις λοιπόν και ένας ελίτ δημιουργός. Και ο Center που ΘΑ έρθει και μπορεί και αυτός να είναι μια κίνηση άλλων εποχών για τους «κιτρινόμαυρους».
Στο διά ταύτα λοιπόν, στα δικά μου μάτια, η ΑΕΚ ξεκινάει με τις καλύτερες προοπτικές. Σε βαθμό που μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως αν αυτό το ρόστερ υπήρχε προ τριετίας, όταν ο Ολυμπιακός ήταν στην Α2 και ο Παναθηναϊκός είχε ένα πολύ φθηνό και μέτριο ρόστερ, τότε η «Ένωση» θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί διεκδικήτρια του τίτλου. Τα πράγματα δεν ήρθαν ακριβώς έτσι, ο Ολυμπιακός έχει επιστρέψει, ο Παναθηναϊκός πάει να δημιουργήσει ένα πολύ αξιόλογο ρόστερ, όμως αυτό δεν θα εμποδίσει τον Plaza και τους παίκτες του να παίξουν σε Ελλάδα και Ευρώπη ένα μπάσκετ, που θα κάνει τους οπαδούς της «Βασίλισσας» να επιστρέψουν και πάλι δίπλα στην αγαπημένη τους ομάδα.