Μεταμεσονύκτια αυτή τη φορά η στήλη και όπως σας έχουμε συνηθίσει, θα παραμείνουμε στα πατρινά τεκταινόμενα. Μην αγχώνεστε, η «WEAK SIDE» δεν θα γράφει μόνο για Πάτρα, όμως η επικαιρότητα τα έχει φέρει έτσι, ώστε η αχαϊκή πρωτεύουσα να μας δίνει κάθε εβδομάδα φλέγοντα θέματα για να ασχολούμαστε. Αυτή τη φορά, θα ασχοληθούμε με τον Προμηθέα και την τεράστια μεταγραφή του Arturs Kurucs, η οποία έγινε κυριολεκτικά στο άψε – σβήσε. Σε σχέση με άλλες μεταγραφές, οι οποίες παίρνουν τη μορφή σίριαλ, ο Kurucs ήταν υπόθεση μερικών ωρών. Τρίτη βράδυ έγινε γνωστό πως ο Λετονός διεθνής απασχολεί τον Προμηθέα, Τετάρτη υπέγραψε και Πέμπτη ανακοινώθηκε.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της συγκεκριμένης μεταγραφής, να σας πω απλά πως πρόκειται για μια κίνηση, ενός παίκτη μόλις 23 ετών, με παραστάσεις από Ευρωλίγκα την τελευταία τριετία. Οι «Αχαιοί» δεν αποκτούν δηλαδή έναν βετεράνο αθλητή με εμφανίσεις στο κορυφαίο επίπεδο, που πλέον η καριέρα του έχει πάρει την κατιούσα, αλλά έναν αθλητή με νιάτα, απίστευτο επιθετικό ταλέντο και κίνητρο για να επιστρέψει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Δεν είναι και μικρό πράγμα για την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου να καταφέρνει να υπογράφει τέτοιους αθλητές, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς, πως ομάδες όπως η Ρίγα και η Τενερίφη παρακολουθούσαν «ζεστά» τον Λετονό shooting guard, το επίτευγμα της πατρινής ομάδας έχει τεράστιο υπόβαθρο. Και όσο κι αν ακούγεται υπερβολή, όντας φαν παικτών με τέτοια χαρακτηριστικά (θα αναλυθούν παρακάτω), θα σας πω ότι το status αυτής της κίνησης αγγίζει περιπτώσεις όπως ο Jerian Grant, o Κοnner Frankamp, ο Kendrick Ray και ο Joe Young.
Πάμε στο διά ταύτα… Ποιος είναι ο Arturs Kurucs; Η ίδια στήλη, αν ανατρέξετε στο κοντινό παρελθόν σας έχει αναλύσει τα χαρακτηριστικά του Echenique και του Hale, πάμε να κάνουμε το ίδιο και με τον Λετονό. Το όπλο του διεθνή shooting guard είναι ξεκάθαρα το σουτ. Πρόκειται για έναν αθλητή που αρέσκεται να κινείται off ball, να βγαίνει πίσω από τα σκριν και να «πυροβολεί» χωρίς δεύτερη σκέψη. Ανήκει στη σχολή σουτέρ των Λετονών, που ολοένα και μεγαλώνει, δημιουργώντας παίκτες που αποτελούν τα ιδανικά fit και τέτοιες καταστάσεις. Ο Janis Blums ήταν μια τέτοια περίπτωση, για όσους τον θυμούνται από το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό, ο Janis Strelniecs είναι ακόμα ένας παίκτης που διαθέτει στοιχεία «δολοφόνου» έξω από τα 6,75, άσχετα αν με την πάροδο του χρόνου σέταρε περισσότερο το παιχνίδι του, ενώ ακόμα μια κλασική περίπτωση είναι ο NBAer Dairis Bertans. Για όσους λοιπόν δεν γνωρίζουν τον Kurucs, ας ετοιμαστούν να τον θαυμάσουν και να πάρουν ομπρέλα γιατί στο «Τόφαλος» θα… βρέχει τρίποντα. Η μηχανική του Λετονού όταν σηκώνεται για να εκτελέσει είναι για σεμινάριο, ενώ η ταχύτητα από τη στιγμή που πιάνει τη μπάλα μέχρι να σουτάρει τον καθιστούν έναν από τους πιο γρήγορους παίκτες στην Euroleague σε θέμα… release. Με 46% σούταρε φέτος στην κορυφαία λίγκα της Ευρώπης (10/22), δείγμα της τρομερής του σύνδεσης με το καλάθι και παρά το γεγονός πως ουσιαστικά ήταν ο 12ος παίκτης της Baskonia, σε κάποια που τον είχαν ανάγκη οι Βάσκοι, αυτός βοήθησε και με το παραπάνω.
Κurucs και Hale θα «βομβαρδίζουν», Κόνιαρης σε ρόλο…ισορροπιστή
H Backcourt του Προμηθέα η αλήθεια είναι πως άργησε κάπως να συμπληρωθεί. Και εδώ που τα λέμε, ακόμα δεν είναι έτοιμη στο 100%. Για αυτό το λόγο υπήρξε και μια μουρμούρα, καθώς δεν ήταν σαφές το πώς θα πορευτούν οι Πατρινοί. Ο Κόνιαρης ήρθε πρώτος, ένας παίκτης που δεν προορίζεται για βασικός και αναντικατάστατος, αλλά περισσότερο για έναν ποιοτικό ρολίστα, για ειδικές αποστολές. Στο πρόσωπο του Αντώνη Κόνιαρη, οι «Προμηθείς» περιμένουν να βρουν έναν ισορροπιστή στην περιφέρεια. Και όσο προχωράει ο σχεδιασμός, τόσο περισσότερο νόημα βγάζει και η απόκτησή του. Ένα παιδί με αμυντικές αρετές, κάτι που το πιστοποίησε και στο υψηλότερο επίπεδο (Ολυμπιακός), ο οποίος θα πλαισιώσει τους δύο παίκτες που αποκτήθηκαν. Τον Hale, ο οποίος ήρθε για σκόρερ, με ποικίλους τρόπους και όχι απαραίτητα μόνο από το τρίποντο και τον Kurucs που ήρθε ως ένας killer ολκής έξω από τα 6,75, που δίνει τη δυνατότητα στον Ηλία Παπαθεοδώρου να τελειοποιήσει το spacing. Και ενώ η περιφέρεια των «Αχαιών» μοιάζει ήδη ελκυστική και τα τρία σίγουρα συμβόλαια της ομάδας μοιάζουν να κουμπώνουν τέλεια μεταξύ τους (τουλάχιστον βάσει χαρακτηριστικών), μένουν δύο ερωτηματικά, που θα απαντηθούν σύντομα: 1) Τι θα γίνει με τον Cowan Jr. ;; 2) Τι θα γίνει με την περίπτωση του Μποχωρίδη;
Και στα δύο ερωτήματα, απάντηση δεν υπάρχει. Αν μας λέγατε τη Δευτέρα να σας κάνουμε μια εκτίμηση για την έκβαση των συγκεκριμένων – ανεξάρτητων μεταξύ τους – υποθέσεων, θα σας λέγαμε ότι ο Anthony Cowan πρέπει ήδη να θεωρείται παρελθόν και ότι το θέμα του Μποχωρίδη βρίσκεται σε καλό δρόμο (όχι όμως κλεισμένος, όπως παρουσίαζαν κάποια ρεπορτάζ). Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει κάπως. Ο Cowan δεν είναι πια σίγουρο ότι θα φύγει, αντιθέτως σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης είναι αγκαλιά με την παραμονή στον Προμηθέα και ο Μποχωρίδης εξακολουθεί να απασχολεί, αλλά τίποτα ακόμα δεν είναι οριστικό. Με την υπόθεση εργασίας ότι αύριο το πρωί, ο Προμηθέας ανακοινώνει απόκτηση Μποχωρίδη και παραμονή Cowan σκεφτείτε λίγο τι θα έχει στα γκαρντ του ο Παπαθεοδώρου. Σκεφτείτε μια περιφέρεια με Hale, Cowan, Μποχωρίδη, Kurucs και Κόνιαρη. Τόση ποιότητα μαζεμένη και συνάμα παίκτες που – στα χαρτιά τουλάχιστον – ο ένας θα μπορεί να συμπληρώνει τις αδυναμίες του άλλου.
Υ.γ: Για να σταματήσουν οι γκρινιάρηδες, η επόμενη «WEAK SIDE» θα αφορά θέμα εκτός Πατρών. Και σιγά σιγά η εθνική θα μπει πολύ στις ζωές μας, καθώς υπάρχει και ένα Mundobasket, που ξεκινάει σε 20 μέρες. Και εδώ μην περιμένετε να διαβάσετε μόνο για τον Walkup και τον Μήτογλου, μέχρι για το Νότιο Σουδάν θα σας κάνουμε ανάλυση (με οπτικοακουστικό υλικό μάλιστα).