Η φάση των “16” ολοκληρώθηκε με μία μεγάλη έκπληξη και μία συγκλονιστική μάχη μεταξύ Ισπανίας και Καναδά, που έβγαλε νικητές τους Καναδούς, αφήνοντας τους πρωταθλητές εκτός συνέχειας.
Αυστραλία – Γεωργία 100-84
Το πρόγραμμα της ημέρας άνοιξε με ένα ματς χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον, το οποίο όμως είχε μεγάλη ένταση. Οι δύο ομάδες, έχοντας αποβάλει το άγχος σκόραραν με μεγάλη ευκολία από το ξεκίνημα και ήταν για σχεδόν ολόκληρη την πρώτη περίοδο κοντά στο σκορ. Η Γεωργία παρατάχθηκε χωρίς τον Shengelia, με τον Shermandini να τελειώνει αρκετές φάσεις στην αρχή και πολλές πρωτοβουλίες από τον Mamukelashvili. Τελικά η διαφορά έφτασε σε διψήφια τιμή χάρη σε συνεχόμενα καλάθια του Exum. Έτσι. το ημίχρονο έληξε με το σκορ στο 54-37, με τους Γεωργιανούς να μην μπορούν να ακολουθήσουν το ρυθμό των Αυστραλών.
Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, η Αυστραλία μπήκε δυνατά και έφτασε τη διαφορά και πάνω από τους 20 πόντους. Η Γεωργία απάντησε άμεσα όμως, ρίχνοντας τη διαφορά μέχρι και τους 10 πόντους. Δεν κατάφερε όμως να φτάσει σε σημείο να απειλήσει. Πάντως, για αγώνα χωρίς κίνητρο ήταν αρκετά τα νεύρα, σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των 40 λεπτών. Υπήρξαν αρκετές τεχνικές ποινές για τη Γεωργία, καθώς και μία μικρή σύρραξη στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, ανάμεσα στον Ingles και τον Bitadze, εξαιτίας κάποιων πραγμάτων που είπε ο πρώτος έπειτα από φάουλ που έκανε στον Shermandini. Τελικά δεν ξέφυγε η κατάσταση, με την εικόνα του ματς να παραμείνει ίδια και στην τελευταία περίοδο. Και οι δύο ομάδες αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση, με τη Γεωργία όμως να είναι σίγουρα πιο ευχαριστημένη από την πορεία της.
Ιταλία – Πουέρτο Ρίκο 73-57
Στο πρώτο χρονικά ματς που έκρινε πρόκριση, η Ιταλία δεν αντιμετώπισε πολλά προβλήματα κόντρα στο Πουέρτο Ρίκο, παρά το 4-0 με το οποίο ξεκίνησε το ματς. Οι Ιταλοί απάντησαν με δικό τους 15-0 που τους έδωσε διψήφια διαφορά από νωρίς. Το Πουέρτο Ρίκο στράφηκε σε άμυνα χώρου για να περιορίσει την κυκλοφορία των αντιπάλων του και με επιθετικό ξέσπασμα του Waters έριξε τη διαφορά. Ωστόσο, αυτό αποδείχθηκε προσωρινό, αφού οι Ιταλοί ήλεγχαν απόλυτα το τέμπο του αγώνα. Τελικά, με ένα ακόμα μικρό σερί και κρατώντας άποντους τους αντιπάλους του για 2 λεπτά, του Πουέρτο Ρίκο έκλεισε το ημίχρονο πίσω με ένα καλάθι, στο 39-36.
Στο δεύτερο μέρος, η Ιταλία συνέχισε να αντιμετωπίζει επιθετικά προβλήματα. Ο Fontecchio δεν έβρισκε ευκαιρίες να εκτελέσει λόγω των πολλών βοηθειών που έδιναν στο μαρκάρισμά του, με αποτέλεσμα το Πουέρτο Ρίκο να προηγηθεί. Χάρη στην καλή τους άμυνα όμως οι Azzuri έμειναν κοντά και βρίσκοντας καλύτερο επιθετικό ρυθμό, ανέκτησαν το προβάδισμα. Ο Datome πέτυχε κάποια πολύ σημαντικά καλάθια και με διαδοχικούς πόντους από τον Ricci, η διαφορά έφτασε στους 12 στην τέταρτη περίοδο. Αξιοσημείωτο είναι πως οι Ιταλοί είχαν 19 επιθετικά rebound, που τους επέτρεψαν να ανανεώσουν πολλές επιθέσεις και να ελέγξουν απόλυτα το ρυθμό του αγώνα. Ο Fontecchio είχε 12 πόντους και ισάριθμα rebound, ενώ καθοριστικός ήταν ο Pajola παρά το γεγονός ότι δε σκόραρε.
Ελλάδα – Μαυροβούνιο 69-73
Σε ένα ματς με μοναδικό κίνητρο αυτό του γοήτρου, η Εθνική μας ομάδα παρουσίασε ξανά αρκετά από τα προβλήματα που είχαμε δει ως τώρα και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με ήττα. Ο Δημήτρης Ιτούδης δεν είχε στη διάθεσή του τον Θανάση Αντετοκούνμπο, ενώ ο Bosko Radovic στερήθηκε τις υπηρεσίες του Perry. Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε άστοχη το ματς, έχοντας σκοράρει μόλις 5 πόντους σε 6 λεπτά αγώνα. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μοίρασε αρκετό χρόνο συμμετοχής σε όλους, με όσους έρχονται από τον πάγκο να προσφέρουν στην ομάδα. Ο Παπαπέτρου ήταν και πάλι πολύ καλός, όπως και ο Μποχωρίδης. Παρόλα αυτά, σκοράραμε με το σταγονόμετρο για μία ακόμα φορά, με αποτέλεσμα το σκορ στο ημίχρονο να είναι 30-36.
Στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική ομάδα παρατάχθηκε για αρκετά λεπτά με χαμηλά σχήματα, τα οποία αποτελούνταν από τρεις guard, ένα forward και έναν εκ των Παπαγιάννη ή Χατζηδάκη, ώστε να καλυφθεί το κενό στη θέση “4”. Ο τελευταίος, δυστυχώς, προστέθηκε στη λίστα όσων τραυματίστηκαν στο τουρνουά. Το Μαυροβούνιο διατηρούσε σχετικά εύκολα το προβάδισμά του, παρότι η διαφορά δεν ανέβηκε σε διψήφια τιμή με εξαίρεση τα πρώτα λεπτά της τέταρτης περιόδου. Η άμυνα με ένα forward πάνω στον Vucevic (19 πόντοι, 7 rebound) και τον Παπαγιάννη σε βοήθειες είχε κάποια θετικά, αλλά ο Μαυροβούνιος star την τιμώρησε με δύο πολύ σημαντικά καλάθια στα τελευταία λεπτά, όταν με κάποια μεγάλα σουτ η Εθνική πλησίασε. Έτσι, η ανατροπή δεν ολοκληρώθηκε, αφήνοντας πικρή τελευταία γεύση από το φετινό Mundobasket.
Βραζιλία – Λετονία 84-104
Βραζιλία και Λετονία βρέθηκαν να παίζουν μεταξύ τους την πρόκριση έπειτα από τις νίκες-εκπλήξεις που έκαναν πριν από δύο ημέρες, με την ομάδα από τη Βαλτική να παίρνει τελικά το εισιτήριο για τους “8”, πιο δύσκολα από ότι δείχνει το τελικό σκορ. Στα πρώτα λεπτά το ματς είχε χαμηλό τέμπο και πολλή σκληράδα. Έπειτα από τα πρώτα λεπτά όπου το σκορ ήταν κοντά, η Λετονία βρήκε ευκαιρίες να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο και παίζοντας υπέροχο μπάσκετ, έχτισε μια διαφορά. Ωστόσο, ο μαέστρος του pick and roll, Huertas, κράτησε κοντά της Βραζιλία, που προηγήθηκε στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, προτού δεχθεί buzzer beater τρίποντο από τον Arturs Kurucs. Στη συνέχεια οι Λετονοί έφτασαν και σε διψήφια διαφορά, με το τέμπο του αγώνα να έχει ανεβεί αισθητά. Οι Βραζιλιάνοι απάντησαν με ζώνη και μέσω των pick and roll με τον Caboclo, ο Dias ευστόχησε σε τρία μεγάλα τρίποντα, ισοφαρίζοντας το ματς. Τελικά το ημίχρονο έληξε στο 42-45.
Στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, με 10 σερί πόντους του Zagars η Λετονία προηγήθηκε με 6 πόντους. Ο νεαρός guard βγήκε κουτσαίνοντας στην τρίτη περίοδο, που τελικά δεν είχε κάτι. Οι Βραζιλιάνοι είχαν αρχίσει να μην μπορούν να ακολουθήσουν το ρυθμό των αντιπάλων τους, που έφτασαν και σε διψήφιο προβάδισμα χάρη σε μεγάλα σουτ του Bertans. Εν τέλει, στην τελευταία περίοδο η Βραζιλία ξέμεινε από δυνάμεις, ενώ οι Λετονοί με την ψυχολογία στα ύψη δεν αστοχούσαν, με αποτέλεσμα η διαφορά να ξεφύγει.
Γερμανία – Σλοβενία 100-71
Σε περίπατο μετέτρεψε η Γερμανία το ντέρμπι για την πρώτη θέση του ομίλου κόντρα στη Σλοβενία, με εξαιρετική επιθετική πολυφωνία. Και πάλι δίχως τον Franz Wagner, ο Bonga ξεκίνησε το ματς και ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή του μαρκαρίσματος του Doncic. Ο Σλοβένος superstar ξεκίνησε με 12 πόντους εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι δεν έδιναν πολλές βοήθειες οι Γερμανοί. Ωστόσο, αυτή η άμυνα τον έκανε να μονοπωλήσει την μπάλα, στερώντας τον επιθετικό ρυθμό από τους συμπαίκτες του. Η καλή αμυντική παρουσία της Σλοβενίας συνεχίστηκε και έτσι βρέθηκε στο +14 έπειτα από 10 λεπτά αγώνα. Στο δεύτερο δεκάλεπτο άρχισε να συμβαίνει αυτό που αναφέραμε παραπάνω, οι Γερμανοί άδραξαν την ευκαιρία και με εξαιρετικό τον Schroder η διαφορά μειώθηκε. Οι Σλοβένοι έχασαν τελείως το ρυθμό τους και έτσι στο ημίχρονο το σκορ ήταν 38-34.
Η επιθετική δυστοκία συνεχίστηκε στο δεύτερο μέρος για τη Σλοβενία και με τον Schroder να δίνει το ρυθμό, η Γερμανία αύξησε τη διαφορά. Με καλή κυκλοφορία της μπάλας και μεθοδικότητα, η διαφορά “σκαρφάλωσε” και πάνω από τους 20 πόντους. Σε εκείνο το σημείο, η Σλοβενία δοκίμασε με άμυνα ζώνης και την επιστροφή του Doncic στο παρκέ να αντεπιτεθεί. Ωστόσο, οι Γερμανοί παρότι αρχικά δυσκολεύτηκαν λίγο με τη ζώνη, δεν άφησαν περιθώρια, χάρη στην καλή τους άμυνα και την ευστοχία τους στα μακρινά σουτ. Έπειτα από τα πρώτα λεπτά της τέταρτης περιόδου, οι βασικοί αποσύρθηκαν για τη Σλοβενία, με τη νίκη των Γερμανών να παίρνει διαστάσεις θριάμβου. Οι Σλοβένοι ολοκλήρωσαν το ματς με 7/32 τρίποντα, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω.
Δομινικανή Δημοκρατία – Σερβία 79-112
Με μεγάλη ευκολία η Σερβία εξασφάλισε την πρόκριση στα προημιτελικά, νικώντας άνετα το Πουέρτο Ρίκο. Έχτισαν ένα προβάδισμα εξαρχής με κεντρικό άξονα το pick and roll με τον Milutinov και έφτασαν τη διαφορά στους 17 πόντους σε 8 λεπτά αγώνα. Ο Jovic ανέλαβε να μαρκάρει τον Towns και παρότι έκανε δύο γρήγορα φάουλ, η Δομινικανή Δημοκρατία δε φάνηκε ανταγωνιστική σε κανένα σημείο του αγώνα. Προσπάθησαν να κάνουν νωρίς μία αντεπίθεση με διαδοχικά καλάθια του ηγέτη τους, αλλά στην άμυνα δεν κατόρθωσαν ποτέ να έχουν οποιαδήποτε συνέπεια. Η διαφορά πήγε νωρίς και πάνω από τους 20 πόντους και οι Σέρβοι ποτέ δεν κοίταξαν πίσω με το σκορ στο ημίχρονο να είναι 35-56.
Τίποτα από τα παραπάνω δε διαφοροποιήθηκε, παρά το γεγονός ότι ο Towns συνέχισε να σκοράρει και έτσι στο δεύτερο μέρος η διαφορά συνέχισε να αυξάνεται. Οι Σέρβοι ήταν καταιγιστικοί και σκοράροντας πολύ εύκολα στο ανοικτό γήπεδο, ξεπέρασαν εύκολα τους 100 πόντους, προσφέροντας πολύ θέαμα.
ΗΠΑ – Λιθουανία 104-110
Μία ακόμα έκπληξη συνέβη στη φάση των “16”, με τη Λιθουανία να κερδίζει τις ΗΠΑ και να κατακτά την πρώτη θέση στον όμιλο. Οι Λιθουανοί μπήκαν με κεκτημένη ταχύτητα από το ματς με την Ελλάδα και ξεκινώντας με 9 στα 9 τρίποντα έχτισαν νωρίς διαφορά που ξεπέρασε και τους 20 πόντους. Οι Αμερικανοί με σερί 7-0 προσπάθησαν να αντεπιτεθούν, αλλά οι Λιθουανοί χάρη στην τρομερή τους ευστοχία και τη σκληρή τους άμυνα στο ζωγραφιστό, έμειναν μπροστά. Η διψήφια διαφορά παρέμεινε, με τις ΗΠΑ να μην έχουν επιθετικό ρυθμό και να βασίζονται υπερβολικά σε ατομικές ενέργειες, με κύριο εκφραστή τον Edwards. Έτσι, το ημίχρονο έληξε στο 37-54.
Έχοντας ως βάση την εξαιρετική τους άμυνα, οι Αμερικανοί μπήκαν στην επανάληψη με σερί 10-0. Οι Λιθουανοί, όμως, διατήρησαν υψηλά τα επίπεδα έντασής τους και δεν έδειξαν να αγχώνονται. Ακόμα και όταν η διαφορά έπεσε στους 4 πόντους, με τους Αμερικανούς να έχουν αρκετά καλό βαθμό στο σετ παιχνίδι, και τα 4 φάουλ του Valanciunas λίγο αργότερα, διατήρησαν την ψυχραιμία τους, συνεχίζοντας να σκοράρουν με κάθε τρόπο στην επίθεση. Η διαφορά ανέβηκε ξανά σε διψήφια τιμή, με τον Motiejunas και τον Sedekerskis να παίζουν πολύ καλές άμυνες. Οι Αμερικανοί έκαναν μία τελευταία αντεπίθεση, πιέζοντας σε όλο το γήπεδο και επιτιθέμενοι στα πρώτα δευτερόλεπτα, αλλά οι Λιθουανοί ανταποκρίθηκαν καλά στην πίεση και ευστοχώντας σε όλες σχεδόν τις βολές. Με αυτόν τον τρόπο έφτασαν εκ του ασφαλούς στη νίκη, πραγματοποιώντας μία πολύ μεγάλη έκπληξη.
Ισπανία – Καναδάς 85-88
Η φάση των “16” ολοκληρώθηκε με ένα ματς-θρίλερ ανάμεσα σε Ισπανία και Καναδά. Οι δύο ομάδες είχαν ανάγκη μόνο νίκη για πρόκριση, με το άγχος αυτό να αποτυπώνεται στο σετ παιχνίδι και για τις δύο ομάδες στα πρώτα λεπτά. Οι Καναδοί ήθελαν να ανεβάσουν το τέμπο, αλλά οι Ισπανοί παίζοντας πολύ μέσω του Willy Hernangomez. Έπειτα από 10 λεπτά υπήρχε απόλυτη ισορροπία, με τις δύο ομάδες να ανταλλάσσουν καλάθια. Η Ισπανία τελικά βρήκε την ευκαιρία να πάρει μία διαφορά 7 πόντων στην ίδια φάση, όταν ευστόχησε σε τρίποντο και έγινε αντιαθλητικό φάουλ με την μπάλα στον αέρα. Η διαφορά τελικά αυξήθηκε λίγο ακόμα και έτσι το ημίχρονο έληξε στο 48-38, με τον Willy Hernangomez να έχει 18 πόντους.
Στο δεύτερο μέρος, οι Καναδοί μπήκαν με διάθεση να δείξουν πως δε θα τα παρατήσουν εύκολα. Έβγαλαν ενέργεια και ισοφάρισαν στα μέσα της τρίτης περιόδου, με εξαιρετικό τον Brooks. Το ματς είχε μεγάλη ένταση και ο Καναδάς, με χαμηλό σχήμα και αλλαγές σε όλα τα screen χάλασαν τη ροή της επίθεσης των Ισπανών, με αποτέλεσμα να προηγηθούν. Ο Aldama απάντησε με 8 διαδοχικούς πόντους και παρά τα δύο τρίποντα του άποντου έως τότε Olynyk, η Ισπανία πήρε και πάλι διαφορά 8 πόντων. Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι Ισπανοί προσπάθησαν και πάλι να περάσουν την μπάλα στον Hernangomez στο post. Η πολύ δυνατή άμυνα του Καναδά δεν έδωσε ευκαιρίες για εύκολα σουτ και έτσι παρέμειναν κοντά. Είχαν την ευκαιρία τους και την άρπαξαν στα τελευταία λεπτά, με τον Brooks και τον Gigleous-Alexander να σκοράρουν μεγάλα καλάθια. Πήραν το προβάδισμα στα 42” πριν τη λήξη και με ψυχραιμία απέναντι στην πίεση και ευστοχία στις βολές, έφτασαν στη μεγάλη νίκη, που τους έδωσε την πρόκριση στα προημιτελικά.