fbpx

Οι δύο “αιώνιοι” μας χάρισαν την πρώτη μεταξύ τους ματσάρα για τη νέα σεζόν και οι φίλοι του μπάσκετ αναμφίβολα ελπίζουμε πως δε θα είναι και η τελευταία. Ο Παναθηναϊκός έδειξε έτοιμος να πάρει τη νίκη, ενώ ο Ολυμπιακός, βασιζόμενος σε σταθερές που έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια ο Γιώργος Μπαρτζώκας έφυγε νικητής από το ΟΑΚΑ. Τι άλλαξε, όμως, σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση των δύο ομάδων; Πάμε να δούμε αναλυτικά.

Διαφορετικά ματσαρίσματα

Ο Ergin Ataman άλλαξε την προσέγγισή του στον αγώνα σε σχέση με το ματς της Ρόδου, υπολογίζοντας πιθανότατα και την απουσία του Fall. Έβαλε τον Balcerowski και τον Vildoza στο αρχικό του σχήμα και κράτησε τους Σλούκα και Lessort στον πάγκο, ώστε να βρουν απέναντί τους έναν πιο κουρασμένο Milutinov και εν συνεχεία τον Sikma. Απέναντι στον Αμερικανό, ο Σλούκας πραγματοποιεί το καλύτερό του διάστημα στο παιχνίδι, έχοντας μαζεμένους πόντους, ενώ η στόχευση είναι σαφής, αφού ο Lessort είτε βάζει πλάτη τον Sikma, είτε τον τραβάει εκτός ρακέτας για να μαρκάρει pick and roll.

Στο διάστημα όπου συμβαίνουν τα παραπάνω, ο Ολυμπιακός έχει στην πεντάδα του τους Williams-Goss, Λαρεντζάκη, McKissic και Παπανικολάου, πέραν του πρώην παίκτη της Alba. Με εξαίρεση τις πρωτοβουλίες του πρώτου, είναι σαφές ότι η επίθεση των Πειραιωτών δυσλειτουργεί. Έχουν εγκλωβιστεί στο set παιχνίδι (ένα τρίποντο σε transition και αυτό στην 1η περίοδο) αφού δεν μπορούν να βγάλουν άμυνες και σκοράρουν μόλις 6 πόντους σε κάτι παραπάνω από 6 λεπτά αγώνα. Σε εκείνο το σημείο, ο Παναθηναϊκός προηγείται με τη μεγαλύτερη διαφορά του, αυτή των 10 πόντων. Ο Μπαρτζώκας επαναφέρει τους Walkup και Canaan αρχικά και λίγο μετά τον Peters και η επίθεση της ομάδας του δείχνει να έχει καλύτερο ρυθμό μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου.

Διαφορετικό το δεύτερο μέρος

Στα τελευταία 25 λεπτά του αγώνα, αλλάζει η λογική, αφού οι Walkup, Peters και Milutinov δε βγαίνουν από το παρκέ. Ο Παναθηναϊκός παίρνει πράγματα από τον Grigonis, ο οποίος κινούμενος ωραία χωρίς την μπάλα εκμεταλλεύθηκε την κακή βραδιά του Παπανικολάου, ενώ πέραν αυτού, μόνο από πρωτοβουλίες του Vildoza βρήκε πόντους. Οι “ερυθρόλευκοι” από την άλλη, έχουν σαφώς καλύτερη λειτουργεία στο τρίτο δεκάλεπτο, αλλά υπάρχουν αρκετές φάσεις στις οποίες δεν μπορούν να την εξαργυρώσουν, αστοχώντας σε ελεύθερα σουτ ή χάνοντας το πλεονέκτημα που είχαν λόγω διστακτικότητας ή κάποιας κακής πάσας. Κατά τη διάρκεια του δεκαλέπτου, ο αρχηγός των φιλοξενούμενων πηγαίνει στον πάγκο για να μπει ο Williams-Goss, ο οποίος τελείωσε και το ματς.

Η τελευταία περίοδος ξεκινάει με τον χειρότερο τρόπο για τον Παναθηναϊκό που δε σκοράρει για τα πρώτα δύο λεπτά και δέχεται πέντε πόντους στο ανοικτό γήπεδο. Ενδεικτικά, 6 πόντους σε καταστάσεις transition είχε δεχθεί μέχρι εκείνο το σημείο του αγώνα. Η ιδέα του Ataman να πάει με Balcerowski, Lessort και Hernangomez στην ίδια πεντάδα δε δουλεύει καθόλου και το σερί φτάνει το 11-0. Εκεί είναι και ένα από τα σημεία-κλειδιά της αναμέτρησης. Ο Παναθηναϊκός δεν πανικοβάλλεται, ο Ataman βάζει τους Guy και Grigonis, ανοίγει το γήπεδο και ανακτά το προβάδισμα, με δικό του σερί 7-0.

Η στόχευση και η κούραση του Σλούκα

Έπειτα από ένα airball σε τρίποντο του Λαρεντζάκη, ο Μπαρτζώκας περνάει στο παρκέ τον Canaan για τα τελευταία 4 περίπου λεπτά και πηγαίνει με την πεντάδα Walkup, Canaan, Williams-Goss, Peters και Milutinov έως το τέλος. Εκεί εντείνεται η στόχευση στον Σλούκα στην άμυνα, ενώ παράλληλα, στην επίθεση, με εξαίρεση ένα αριστερό lay-up, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ουσιαστικά δεν προσφέρει κάτι έως τη λήξη. Στις φάσεις στις οποίες ο Ολυμπιακός τον στοχεύει στο pick and roll βρίσκει εύκολα τρίποντα, αλλά δύο δύσκολα του Grigonis κρατούν ζωντανό τον Παναθηναϊκό και ουσιαστικά στέλνουν το ματς στην παράταση.

Εκεί ήρθε η κατάρρευση που περιμέναμε όταν έγινε το 11-0 στην αρχή της τέταρτη περιόδου. Οι γηπεδούχοι δέχονται 12 διαδοχικούς πόντους προτού σκοράρουν με μία βολή του Grant, με τον Williams-Goss να αναδεικνύεται ως πρωταγωνιστής για τον Ολυμπιακό, που σκοράρει σε όσες φάσεις αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ο Αμερικανός guard.

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία

Από στατιστικής πλευράς, το ματς έχει κάποια πολύ ενδιαφέροντα σημεία. Αρχικά ο Παναθηναϊκός, αν εξαιρέσουμε την παράταση, όπου δεν ήταν ανταγωνιστικός, έκανε καλή δουλειά στο rebound και έτσι κατάφερε να περιορίσει τους αιφνιδιασμούς του Ολυμπιακού για το μεγαλύτερο μέρος του ματς. Ο αρνητικός συντελεστής assist/λαθών είναι επίσης κάτι αξιοσημείωτο για τους “πράσινους” (15 assist για 19 λάθη), που οφείλουν να δουλέψουν σε αυτόν τον τομέα. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός παρότι αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα, είχε 20 τελικές πάσες και 14 λάθη. 31:12

Επίσης, ο Κώστας Σλούκας έπαιξε 31 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα. Στη διάρκεια του αγώνα είχε 20 πόντους και 3 assist με 7 λάθη, αλλά αυτό που χρήζει δεύτερης ματιάς είναι το τι έκανε στα κρίσιμα. Δηλαδή το τελευταίο πεντάλεπτο της κανονικής διάρκειας και την παράταση. Στο διάστημα αυτό έχει πέντε πόντους (το ένα τρίποντο είναι 4 δευτερόλεπτα πριν το πεντάλεπτο αλλά θα ήταν άδικο να μην το συμπεριλάβουμε) με ένα εύστοχο και δύο άστοχα τρίποντα, μία assist, 3 λάθη και έχει δεχθεί και μία τάπα. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι έχει δεχθεί δύο τρίποντα σε pick and roll άμυνες όπου ενεπλάκη και ένα στο transition (από τον Canaan στην παράταση), ενώ από δικό του λάθος έρχεται το lay up του Peters στον αιφνιδιασμό που ισοφαρίζει το ματς, γίνεται σαφές πως η κόπωσή του ήταν καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση του αγώνα.

Συμπεράσματα

Ο Ataman βρίσκεται σε μία διαδικασία να βρει χημεία, ρόλους και σχήματα που δουλεύουν. Από το προχθεσινό ματς φάνηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί, αλλά και ότι η διαδικασία έχει δρόμο ακόμη. Οι απουσίες του Παπαπέτρου, αλλά κυρίως του Μήτογλου, είναι καθοριστικές για τον τρόπο που θέλει να παίξει και οφείλουμε να κάνουμε υπομονή μέχρι να τους δούμε ως μέρος του συνόλου και απέναντι σε διαφορετικούς αντιπάλους από τον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη, βασίζεται σε αρχές που έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια, και σιγά σιγά θα προσπαθήσει να προσθέσει πράγματα. Είναι σαφές πως η ομοιογένεια που διαθέτει τον βοηθά πολύ σε αυτή τη φάση και από το rotation του Γιώργου Μπαρτζώκα έγινε σαφές πως δε θα θυσιαστούν νίκες στην προσπάθεια για βελτίωση και αφομοίωση των νέων παικτών. Ωστόσο, είναι σαφές πως απέχει μεν αρκετά από αυτό που θέλει να δείξει, αλλά και πως μπορεί να παίρνει αποτελέσματα όσο προοδεύει.


Leave A Reply