Ο Naz Mitrou-Long ήταν ο παίκτης που επέλεξε ο Ολυμπιακός για την ενίσχυση της περιφερειακής του γραμμής, κλείνοντας έτσι την υπόθεση της απόκτησης guard αρκετά σύντομα.
Όπως έχετε διαβάσει και στον τίτλο, ο Mitrou-Long είναι αυτό που έψαχνε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Όχι, προφανώς δε θεωρούμε πως ήταν ο καλύτερος παίκτης για να μπει στο σύστημα και να καλύψει τις ελλείψεις του ρόστερ του Ολυμπιακού. Ήταν η καλύτερη επιλογή με βάση τα δεδομένα όμως. Ο τεχνικός των “ερυθρολεύκων” είχε πει σε συνέντευξη τύπου πως η ομάδα του ενδέχεται να φτάσει και τους δέκα ξένους, πράγμα που αν συνέβαινε, θα τον ανάγκαζε να αφήσεις τρεις ενεργούς παίκτες του ρόστερ του εκτός των playoff της Basket League.
Με την απόκτηση του Ελληνοκαναδού, αυτό λύνεται, αφού αναμένεται να αποκτήσει σύντομα ελληνική ταυτότητα και διαβατήριο και να αγωνίζεται ως γηγενής στο πρωτάθλημα της Basket League. Παράλληλα, ο Μπαρτζώκας είχε πει πως δε θα έρθει κάποιος παίκτης που θα αμφισβητήσει τους παρόντες, αλλά κάποιος που θα τους ξεκουράσει. Με άλλα λόγια, έκανε σαφές πως δε θα έπαιρνε παίκτη με status μεγαλύτερο από αυτό των υπαρχόντων παικτών. Έχει δείξει εμπιστοσύνη στους Walkup, Williams-Goss και Canaan και όλοι τους έχουν ανταποκριθεί και με το παραπάνω (με εξαίρεση ως ένα βαθμό τον πρώτο λόγω κόπωσης, αλλά όλοι ξέρουμε πως δεν υπάρχει περίπτωση να αμφισβητηθεί). Ο νέος παίκτης των Πειραιωτών, λοιπόν, θεωρητικά μπορεί να καλύψει και τις δύο θέσεις της περιφέρειας και θα ξεκινήσει χωρίς παράπονο πίσω από τους τρεις προαναφερθέντες στην ιεραρχία της περιφέρειας και στο χέρι του θα είναι να αποδείξει πως αξίζει παραπάνω χρόνο και αρμοδιότητες.
Ένας ακόμα παράγοντας που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας, είναι η ευρωπαϊκή εμπειρία, όσο τετριμμένο και αν ακούγεται αυτό. Σε μεταγραφές μεσούσης της σεζόν, ο χρόνος προσαρμογής είναι ελάχιστος και το επίπεδο της Euroleague δεν αστειεύεται. Οποιοσδήποτε ερχόταν χωρίς εμπειρία από αυτό το επίπεδο, θα χρειαζόταν πολύ χρόνο για να προσαρμοστεί, δεδομένου και του ότι το σύστημα του Ολυμπιακού είναι αρκετά απαιτητικό. Ωστόσο, στο κομμάτι της αμεσότητας έχουμε και το σημαντικότερο ίσως αστερίσκο της κίνησης αυτής. Καθότι ο Mitrou-Long προέρχεται από άλλη ομάδα της Euroleague, θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στους ευρωπαϊκούς αγώνες της νέας του ομάδας μετά το τέλος του πρώτου γύρου, δηλαδή μετά τις 30 Δεκεμβρίου. Αυτό το κομμάτι, όμως, συνδέεται άμεσα με μία πληροφορία που έγινε γνωστή και θέλει τον Williams-Goss να επιστρέφει από τον τραυματισμό του νωρίτερα από το αναμενόμενο. Αυτό σημαίνει πως ο Walkup θα έχει αυξημένο χρόνο συμμετοχής για ένα ή δύο ματς ακόμα, το οποίο δεν είναι ιδανικό, αλλά ούτε και καταστροφικό.
Το σημαντικό με την προσθήκη του Mitrou-Long είναι ότι θα αγωνίζεται ως Έλληνας στο πρωτάθλημα, από ένα σημείο και έπειτα. Έτσι, όσο και να φορτωθεί ο Walkup τις επόμενες ημέρες, πλέον υπάρχει κατάλληλο πλαίσιο για να αρχίσει να πέφτει ο χρόνος συμμετοχής του, ώστε να φτάσει στα περσινά του επίπεδα φυσικής κατάστασης. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στο επίπεδο της Basket League, ο Mitrou-Long μπορεί να ξεχωρίσει και κάνει τη διαφορά. Οι τελικοί προφανώς είναι άλλη κουβέντα, αλλά τα χαρακτηριστικά του και η ποιότητά του αρκούν για να πάρει όσο χρόνο χρειάζεται, ώστε να εξορθολογιστεί το rotation της νέας του ομάδας.
Από εκεί και πέρα, το κατά πόσο θα αποσυμφορήσει, τους Walkup και Williams-Goss, εξαρτάται από τον ίδιο. Η αλήθεια είναι πως έως τώρα στο επίπεδο της Euroleague δεν έχει δείξει ότι μπορεί να είναι σημαντικός παίκτης για μία ομάδα με υψηλούς στόχους. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο που παίζει το πλαίσιο στο οποίο μπαίνει ένας παίκτης, που πολλές φορές μπορεί να είναι σημαντικότερο από τις ικανότητές του. Αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία του 30χρονου guard να αγωνιστεί σε μία ομάδα με καλή επιθετική ροή, στην οποία θα έχει την ελευθερία να πάρει αποφάσεις και πρωτοβουλίες. Τόσο ο Messina, όσο και ο Maksvytis, επιδιώκουν χαμηλό ρυθμό και απαιτούν σκληράδα από τους παίκτες τους, ενώ στον Ολυμπιακό θα υπάρχει η δυνατότητα να τρέξει περισσότερο και-αν το κερδίσει με την απόδοσή του-να αποκτήσει αρκετές ελευθερίες στο παρκέ. Έχει το ταλέντο σε ό,τι αφορά στο σκοράρισμα, αλλά το κλειδί για να βρει περισσότερο χρόνο και αρμοδιότητες στον Ολυμπιακό, θα είναι οι επιδόσεις του στη λήψη αποφάσεων, που μπορούμε να πούμε πως δεν είναι το δυνατό του σημείο. Σε αυτό προσθέστε και την άμυνα, στην οποία δείχνει διάθεση, αλλά δεν έχει αποτελεσματικότητα έως τώρα.
Πάμε, λοιπόν, σε αυτό που αναφέρει ο τίτλος του παρόντος κειμένου. Είναι ο Naz Mitrou-Long ο καλύτερος και ο πιο ταιριαστός στο υπάρχον σύνολο παίκτης που θα μπορούσε να αποκτήσει ο Ολυμπιακός; Όχι. Τουλάχιστον με βάση τα όσα έχει δείξει έως τώρα στη Euroleague, σίγουρα μπορούμε να βρούμε κάποιον καλύτερο παίκτη. Υπάρχει ένα μεγάλο “αλλά”, όμως εδώ. Και αυτό σχετίζεται με πτυχές της κίνησης που δεν αφορούν στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Την εποχή αυτή, παίκτης με εμπειρία από Euroleague, με ελληνικό διαβατήριο, που (θεωρητικά) καλύπτει και τις δύο θέσεις της περιφέρειας και έρχεται με στόχο να καθιερωθεί, δεν υπάρχει κανένας, πλην αυτού. Ο αστερίσκος είναι ότι δεν μπορεί να βοηθήσει άμεσα, τουλάχιστον στη Euroleague, αλλά και στην Basket League θα χρειαστεί αλλαγή αφού δε θεωρείται ακόμα Έλληνας, του οποίου η βαρύτητα μετριάζεται από το γεγονός ότι αναμένεται συντομότερα η επιστροφή του Williams-Goss.
Το κατά πόσο θα ταιριάξει με αυτό που παίζει ο Ολυμπιακός και με τους νέους συμπαίκτες του, μένει να το δούμε. Δεν είναι καθόλου αμελητέο ζήτημα, αφού η προσφορά στο παρκέ είναι πάντα το σημαντικότερο για να μετρήσουμε την προσφορά ενός παίκτη, αλλά με το σχεδιασμό που έκανε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι, με τόσους ξένους και μόλις δύο καθαρούς χειριστές και συνολικά τέσσερις ενεργούς παίκτες στην frontline, πτυχές όπως το ελληνικό διαβατήριο, αποκτούν άλλη βαρύτητα. Αν λάβουμε υπόψη και τα στοιχεία που “φωτογράφισε” με τις δηλώσεις του ο Γιώργος Μπαρτζώκας, θεωρούμε πως ο Mitrou-Long πλησιάζει πολύ σε αυτό που ήθελε ο προπονητής του Ολυμπιακού, στην παρούσα φάση.