H περίπτωση του Μπένζαμιν Βέρμπιτς είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια. Με διαφορετικές περγαμηνές ήρθε στον Παναθηναϊκό τον Ιούλιο του 2022, δημιουργώντας φρενίτιδα ενθουσιασμού στους φίλους του «τριφυλλιού», εντελώς διαφορετικά έχει εξελιχθεί ως τώρα η θητεία στους «πράσινους». Μπορεί ο Σλοβένος να γυρίσει… τον διακόπτη και να αλλάξει το ρου της δικής του ιστορίας ως παίκτης του «τριφυλλιού»; Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον εμπιστεύεται, ο κόσμος τον στηρίζει και ο ίδιος διψάει για ένα πρώτο δικό του «ξεμπούκωμα» με τη φανέλα του Παναθηναϊκού
Η χρονιά προσαρμογής και τα οικογενειακά προβλήματα
Για τον Σλοβένο εξτρέμ, η σεζόν που πέρασε ήταν μια από τις πιο δύσκολες της καριέρας του. Και αυτό δεν έχει να κάνει μονάχα με το αγωνιστικό σκέλος και την προσπάθειά του να ταιριάξει στα «θέλω» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και να καθιερωθεί ως βασικός. Όσο κι αν ξενίζει σε κάποιους, αυτή ήταν η μικρότερη «σκοτούρα» στο μυαλό του 29χρονου εξτρέμ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Βέρμπιτς ήταν εκτός αγωνιστικών χώρων. Ο χωρισμός με την Ουκρανή σύντροφό του άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου για τον Σλοβένο, με την κόντρα τους να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η Αlvina δεν επέτρεπε στον Βέρμπιτς το παιδί του, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έβρισκε αφορμές για να… ξεμπροστιάσει τον παίκτη του Παναθηναϊκού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με τον Βέρμπιτς να παρακολουθεί τη ζωή του να γίνεται… σίριαλ στα Social Media. Η εξέλιξη αυτής της ιστορίας άφησε εμφανές αποτύπωμα και στο χορτάρι. Ο Σλοβένος εξτρέμ, όχι μόνο δεν είχε θετική παρουσία στην πλειονότητα των αγώνων του με το «τριφύλλι», αλλά τις περισσότερες φορές φαινόταν να βρίσκεται εκτός κλίματος, σαν να έχει το μυαλό του σε πράγματα εκτός ποδοσφαίρου. Η απουσία του Αϊτόρ μετά τη ρήξη χιαστού και το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, δημιούργησε ακόμα περισσότερες προσδοκίες από τον Σλοβένο, ο οποίος ουσιαστικά έπρεπε να μπει στα «παπούτσια» του Ισπανού, με τον Παλάσιος να είναι… σκιά του εαυτού του και την ομάδα του να διεκδικεί τον τίτλο. Ο συνδυασμός όλων αυτών δημιούργησε την εξής ιδιάζουσα συγκυρία: Από εκεί που ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 2021-22 είχε ως σήμα κατατεθέν του το παιχνίδι από τα άκρα, πέρυσι μετά από ένα σημείο, έμοιαζε παντελώς ακίνδυνος και προβλέψιμος στα εξτρέμ. Και ο Βέρμπιτς δέχτηκε μεγάλο μέρος από το… ανάθεμα, για αυτό που συνέβαινε. Και δικαίως.
Δεν είναι «τουρίστας», ούτε παλαίμαχος, ψάχνει από κάπου να πιαστεί
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στήριξε τον Βέρμπιτς κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, το ίδιο έκανε και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Τον ήθελε πολύ τον Σλοβένο πέρυσι το καλοκαίρι, έκανε μεγάλο αγώνα για να γίνει αυτή η μεταγραφή (χωρίς την παρουσία τεχνικού διευθυντή πέρυσι) και δεν ενστερνίζεται τις απόψεις του στυλ «Μας βγήκε παλτό, διώξ’ τον και θα φέρουμε καλύτερο». Ο ίδιος ο προπονητής περιμένει συγκεκριμένα πράγματα από τον Βέρμπιτς και είναι πεπεισμένος, πως ακόμα κι αν ακόμα δεν του έχουν βγει κάποια πράγματα, αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί. Ο Σέρβος τεχνικός δεν χρησιμοποιεί τον Σλοβένο επιθετικό σαν μια λύση από το βάθος του ρόστερ, αλλά σαν εν δυνάμει βασικό. Τον ξεκίνησε στα δύο ματς με τη Μαρσέιγ άλλωστε, το ίδιο έκανε και χθες κόντρα στον Βόλο, κρατώντας τον μέσα σε όλο το 90λεπτο.
Από τον τρόπο που αγωνίζεται ο Βέρμπιτς, υπάρχει κάτι πολύ εμφανές, που κάνει «μπαμ» από χιλιόμετρο. Πρόκειται για έναν παίκτη, ο οποίος είναι πνιγμένος στο άγχος. Δεν είναι αδιάφορος επ’ ουδενί, φαίνεται να «γουστάρει» που βρίσκεται στον Παναθηναϊκό, αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις αντιδράσεις του, από τον τρόπο που πανηγυρίζει τα γκολ των συμπαικτών του, από τη γλώσσα του σώματος και τον τρόπο που ζει τα παιχνίδια, ακόμα και όταν είναι στον πάγκο. Ωστόσο, όταν ο ίδιος αγωνίζεται, η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι αδιανόητη.
Κορυφαίος του γηπέδου απέναντι στον Βόλο
Στο ματς με τον Βόλο, ο Βέρμπιτς έκανε ένα από τα καλύτερά του ματς τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ήταν με διαφορά ο πιο ορεξάτος παίκτης του γηπέδου, έτρεξε πάρα πολλά χιλιόμετρα, μάρκαρε και είχε ιδέες στο παιχνίδι του. Έκανε και πάρα πολλά λάθη, κυρίως όταν βρισκόταν κοντά στην περιοχή και έπρεπε να πάρει την τελική απόφαση, τα οποία πηγάζουν από αυτό που μνημονεύαμε λίγο πιο πάνω. Το άγχος του για να κάνει το κάτι παραπάνω, αυτό που θα του δώσει ένα παραπάνω boost, για να αλλάξει η ψυχολογία του. Παρ’ όλα αυτά, χθες είχε στο πρώτο ημίχρονο δύο καλά σουτ εκτός περιοχής, το ένα έφυγε λίγο πάνω από τα δοκάρια και το άλλο το μπλόκαρε δύσκολα ο Σιαμπάνης, ενώ στο δεύτερο μέρος είχε την κλασική ευκαιρία με την κεφαλιά εξ επαφής που έφυγε άουτ και το πολύ όμορφο γκολ, που έγραψε το 3-0. Bonus, οι πολλές συνεργασίες και τα άπειρα 1-2 με τον Μπερνάρντ, που πιστοποιούν του λόγου το αληθές. Σε ροή αγώνα, ο Βέρμπιτς έκανε δύο – τρεις κακές επιλογές, έχοντας καλές προϋποθέσεις και προκάλεσε μουρμούρα, ωστόσο βλέποντας ξανά το ματς, διαπιστώνει κανείς πως ο Σλοβένος κυριολεκτικά ήταν πανταχού παρών. Δεν μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά αν αυτό το παιχνίδι θα αποτελέσει την «σπίθα» που ο έψαχνε ο 29χρονος εξτρέμ για να ξυπνήσει και να δείξει την πραγματική του αξία ή μια αναλαμπή, πάντως μπορεί να αποτελέσει μια βάση και έναν οδηγό για το τι πρέπει να κάνει ο Βέρμπιτς μέσα στο γήπεδο.
Ο Γιοβάνοβιτς το ξέρει καλά το… έργο
Για τον τεχνικό του «τριφυλλιού», το να μεταμορφώνει παίκτες που μοιάζουν με… καμένα χαρτιά, είναι μια ιστορία που την γνωρίζει πολύ καλά. Το αδιανόητο step up του Αϊτόρ μόλις ανέλαβε ο Σέρβος είναι το πιο τρανό παράδειγμα, ενώ παρόμοια περίπτωση ήταν και ο Χουάνκαρ. Ο Ιωαννίδης, αν δούμε πώς ήταν στις αρχές της περσινής χρονιάς, έχει διάγει επίσης μια αξιοσημείωτη πρόοδο και φαίνεται πως ο Μπένζαμιν Βέρμπιτς είναι το επόμενο στοίχημα. Θα καταφέρει να πατήσει το κουμπί για το πολυπόθητο restart; Ίδωμεν…