Στο επίκεντρο βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες ο Κόντι Χάκπο, λόγω του πανηγυρισμού που έκανε στο Κυριακάτικο παιχνίδι κόντρα στην Τότεναμ. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Ολλανδός επιθετικός όταν σκόραρε το τρίτο γκολ για την ομάδα του, πανηγύρισε βγάζοντας την φανέλα του και αποκαλύπτοντας ένα t-shirt το οποίο έγραφε “ανήκω στον Ιησού”. Η συγκεκριμένη κίνηση σήκωσε θυέλλα αντιδράσεων ανά τον κόσμο, με την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδοία να εξετάζει το γεγονός, καθώς οι κανονισμοί απαγορεύουν τα πολιτικά, θρησκευτικά και προσωπικά μηνύματα σε ενδύματα παιχτών. Οι πρώτες πληροφορίες θέλαν τον Χάκπο να τιμωρείται, αλλά τελικά αποφασίστηκε να μην του επιβληθεί κάποια ποινή, αλλά απλά να του επιστήσουν την προσοχή με μία προειδοποίηση.
Μάλιστα αυτή δεν ήταν η πρώτη φόρα φέτος που η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδοία της Αγγλίας τα “έβαλε” με ποδοσφαιριστή που δήλωσε εντός του αγωνιστικού χώρου την αγάπη του για τον Ιησού Χριστό. Μην ξεχνάμε πως ο αρχηγός της Κρίσταλ Πάλας, Μαρκ Γκουεχί, δέχθηκε επίπληξη επειδή φορούσε περιβραχιόνια με τα χρώματα της lgbtq κοινότητας σε διαδοχικά παιχνίδια, στα οποία είχε γράψει πάνω “Αγαπώ τον Ιησού” και “Ο Ιησούς σε αγαπάει”.
Στο λαμπέρο αυτόν κόσμο του ποδοσφαίρου, όπου η δόξα, τα χρήματα και η φήμη φαίνεται να καθορίζουν τα πάντα, υπάρχει μία δύναμη που στέκεται πάνω από όλα: η πίστη. Για πολλούς παίκτες, ο Χριστός δεν είναι καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές, αλλό ο ίδιος ο λόγος που αγωνίζονται, που ονειρεύονται, που στέκονται όρθιοι μέσα στην δόξα ή την αποτυχία. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με κάθε “σφύριγμα”, η αληθινή αγάπη τους προς τον Ιησού Χριστό είναι η σταθερά τους. Γιατί όσο μεγάλη και αν είναι μία νίκη στο γήπεδο, καμία δεν συγκρίνεται με την νίκη της ψυχής.
Και απορώ εγώ. Γιατί ενοχλεί τόσο πολύ το όνομα του Ιησού στο ποδόσφαιρο; Γιατί ο Ιησούς απαγορεύεται στο γήπεδο; Γιατί ο ποδοσφαιριστής να μην μπορεί να δείξει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της πίστης στην ζωή του; Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο Χριστός δεν είναι απλώς μία ίδεα. Είναι η αλήθεια. Και αυτή η αλήθεια όταν προβάλλεται με πίστη, ενοχλεί ένα σύστημα τόσο καλά στημένο, που αρρωσταίνει στο “φως”. ‘Ενα σύστημα υποκριτικό που ζητά συμβατικότητα και παράλληλα προωθεί άλλες καμπάνιες, όταν κάποιος αναφέρει το όνομα του Ιησού ή κρατά την Βίβλο του δημιουργεί πρόβλημα.
Και όσο ο Χριστός πολεμιέται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, είναι παρήγορο πως υπάρχουν ακόμα “μαθητές” του σαν τον Χάκπο και τον Γκουεχί, που δεν ντρέπονται να τον κουβαλάνε μαζί τους τόσο στο παιχνίδι όσο και στην ζωή.