Ημέρα εκπλήξεων ήταν η πρώτη της φάσης των “16” του Mundobasket, με όλα τα φαβορί είτε να χάνουν είτε να δυσκολεύονται περισσότερο από το αναμενόμενο. Ιταλία και Πουέρτο Ρίκο έφεραν τα πάνω κάτω στον όμιλό τους, ενώ το ίδιο έκαναν και η Λετονία με τη Βραζιλία, δίνοντας τεράστιο ενδιαφέρον στα ματς της Κυριακής. Από την άλλη, η Εθνική Ελλάδος δεν τα κατάφερε παρά το εξαιρετικό πρόσωπο που έδειξε για 25 λεπτά κόντρα στη Λιθουανία και αποχαιρέτησε το φετινό Mundobasket.
Σερβία – Ιταλία 76-78
Η Ιταλία μπήκε στο ματς έχοντας απόλυτη ανάγκη τη νίκη, για να αντισταθμίσει το κακό αποτέλεσμα με τη Δομινικανή Δημοκρατία στη φάση των ομίλων. Μία νίκη που πέτυχε, γυρνώντας μάλιστα από το -16. Από το πρώτο δευτερόλεπτο έδειξαν ότι θα παλέψουν πολύ οι Ιταλοί, παίζοντας εξαιρετική άμυνα, οδηγώντας τους Σέρβους στο να σκοράρουν μόλις έκανα καλάθι σε σχεδόν πέντε λεπτά αγώνα. Με υψηλή ευστοχία και στα τρίποντα, οι azzurri προηγήθηκαν με +10 κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου. Οι Σέρβοι αντέδρασαν γρήγορα και με 7:30 για τη λήξη του πρώτου μέρους, πέρασαν μπροστά. Στη δεύτερη περίοδο η Ιταλία είχε ένα κενό διάστημα, αλλά ανέκτησε το ρυθμό της και το προβάδισμα, το οποίο διατήρησε μέχρι την τελευταία κατοχή του ημιχρόνου, όταν με buzzer beater τρίποντο, ο Bogdanovic έβαλε μπροστά τη Σερβία με 42-40.
Στο δεύτερο μέρος η Σερβία κατάφερε να κάνει το παιχνίδι της και να επιβάλει το ρυθμό της. Με τον Milutinov να σκεπάζει το καλάθι στην άμυνα και τους περιφερειακούς να πιέζουν ασφυκτικά, οι Σέρβοι βρήκαν ευκαιρίες να τρέξουν και έφτασαν τη διαφορά στους 16 πόντους. Ο Pozzecco πήρε time-out και οι Ιταλοί άρχισαν να ανακάμπτουν, παίζοντας καλύτερη άμυνα και βρίσκοντας πόντους χάρη σε προσωπικά καλάθια του Fontecchio. Η καλή άμυνα συνεχίστηκε και χάρη σε διαδοχικά καλάθα του αρχηγού τους, Gigi Datome, η διαφορά πήγε στους 3 στη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου. Η επιθετική δυστοκία των Σέρβων συνεχίστηκε και στην τελευταία περίοδο, αφού έμειναν χωρίς καλάθι για περισσότερο από 3 αγωνιστικά λεπτά. Ακόμα και όταν κατάφεραν να ξεκολλήσουν επιθετικά, δεν είχαν ποτέ το ρυθμό που ήθελαν, με τον Bogdanovic να είναι πολύ άστοχος. Παράλληλα, για τους Ιταλούς ο Fontecchio πέτυχε πολύ δύσκολα σουτ από μέση απόσταση. Στο τέλος η διαφορά πήγε στους 2 χάρη σε μεγάλο τρίποντο του Guduric, οι Σέρβοι είχαν την τελευταία επίθεση, αλλά δεν είχαν τον Bogdanovic, που είχε βγει για την άμυνα. Το τελευταίο σουτ δεν ήταν καλό και έτσι οι Ιταλοί μπήκαν και πάλι στο παιχνίδι της πρόκρισης στα προημιτελικά.
Γερμανία – Γεωργία 100-73
Σε ένα ματς που δεν αναμενόταν ιδιαίτερα αμφίρροπο, η Γεωργία κατάφερε να είναι ανταγωνιστική για περισσότερο από ένα ημίχρονο, κόντρα στη Γερμανία. Ο Ηλίας Ζούρος προχώρησε σε αλλαγή στην αρχική του πεντάδα, χρησιμοποιώντας τον Bitadze αντί του Shermadini, ενώ από πλευράς Γερμανίας, ο Franz Wagner ήταν και πάλι εκτός. Η Γεωργία έδειξε για μία ακόμα φορά εξαιρετικό πρόσωπο στην άμυνα και είχε το προβάδισμα στα πρώτα λεπτά. Όταν, όμως η Γερμανία άρχισε να κυκλοφορεί καλύτερα την μπάλα, πέρασε μπροστά με σερί 8-0. Ωστόσο, η εξαιρετική άμυνα της Γεωργίας και κάποια δύσκολα καλάθια από τους ηγέτες της τη βοήθησαν να παραμείνει κοντά στο σκορ. Μάλιστα, ισοφάρισαν χάρη σε τρίποντο του Mamukelashvili που είχε 12 πόντους στο πρώτο μέρος και πέρασαν και μπροστά στη συνέχεια. Τελικά το ημίχρονο έληξε στο 43-41, υπέρ της Γερμανίας.
Στο δεύτερο μέρος, η Γερμανία μπήκε με διάθεση να απλοποιήσει την κατάσταση. Χάρη σε ένα γρήγορο σερί με εξαιρετικό επιθετικά τον Obst, έφτασε στο +14 μέσα στο πρώτο μισό της τρίτης περιόδου. Η Γεωργία δεν είχε επιθετικές λύσεις και άρχισε να χάνει την επαφή με το σκορ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διογκωθεί η διαφορά και να ξεπεράσει τους 20 πόντους. Για τη Γερμανία, ο Maodo Lo είχε 18 πόντους με 6/6 τρίποντα και 5 assist και ο Schroder πρόσθεσε 17 πόντους και 7 assist. Για τους Γεωργιανούς, μεγάλη εμφάνιση έκανε ο Mamukelashvili με 19 πόντους και 5 rebound, ενώ ο Bitadze είχε 15 πόντους και 6 rebound.
ΗΠΑ – Μαυροβούνιο 85-73
Σε ένα ματς του οποίου τη ροή περιμέναμε αρκετά διαφορετική, το Μαυροβούνιο ζόρισε τις ΗΠΑ για σχεδόν ολόκληρο το ματς, με μπροστάρη τον εξαιρετικό Vucevic. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του αγώνα το Μαυροβούνιο έδειξε ότι ξέρει ακριβώς τι θέλει να κάνει στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να προηγηθεί και με έξι πόντους. Ωστόσο, όταν βγήκε ο Vucevic οι Αμερικανοί έτρεξαν σερί 7-0 που τους έδωσε το προβάδισμα. Παρόλα αυτά οι Μαυροβούνιοι παρέμειναν κοντά στο σκορ, μην αφήνοντας τους αντιπάλους τους να αποκτήσουν επιθετικό ρυθμό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί πέτυχαν μόλις 37 πόντους στο πρώτο μέρος και ήταν πίσω στο σκορ με έναν πόντο.
Παρόμοια εικόνα είχε το ματς και στην επανάληψη, με το Μαυροβούνιο να παραμείνει κοντά στο σκορ. Η άμυνες χώρου δεν επέτρεπαν στις ΗΠΑ να δημιουργούν τα σουτ που ήθελαν και τα επιθετικά rebound έδιναν σημαντικές ανάσες στην παρέα του Vucevic. Και όλα αυτά παρά τα λάθη των Μαυροβούνιων, που τελείωσαν τον αγώνα με 22, δίνοντας έτσι και εύκολα καλάθια στους αντιπάλους τους. Το σκορ παρέμεινε κοντά ακόμα και στο τέταρτο δεκάλεπτο με τους Αμερικανούς να δυσκολεύονται πολύ να τα βγάλουν πέρα με τη δύναμη που είχε το Μαυροβούνιο μέσα στη ρακέτα. Τελικά, με 1μισι περίπου λεπτό για τη λήξη, κάποια απανωτά καλάθια τους έδωσαν μία διψήφια διαφορά, τελειώνοντας την υπόθεση νίκη, σε ένα ματς που σίγουρα δημιούργησε πονοκέφαλο στο προπονητικό τους επιτελείο. Ο Vucevic τελείωσε το ματς με 18 πόντους και 16 rebound, ενώ για τους Αμερικανούς, 17 είχε ο Edwards.
Ισπανία – Λετονία 69-74
Μία ακόμα μεγάλη έκπληξη περιλάμβανε η πρώτη μέρα της φάσης των “16”, με τη Λετονία να κερδίζει την Ισπανία και να τη βάζει σε μπελάδες. Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν ανταλλάσσοντας καλάθια με παρόμοιο τρόπο, στηριζόμενες στο pick and roll. Και οι δύο άμυνες ήταν εξαιρετικές για τη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου μέρους, με το σκορ να παραμένει χαμηλά. Η Λετονία ήταν μπροστά σε μεγάλο μέρος του πρώτου ημιχρόνου, αλλά οι Ισπανοί, με σερί 9-0 πέρασαν μπροστά στη δεύτερη περίοδο και ολοκλήρωσαν το ημίχρονο στο 32-29.
Στην επανάληψη, οι Λετονοί μπήκαν πολύ δυνατά και με σερί 8-0 σε λιγότερο από 1:30 πέρασε μπροστά με πέντε πόντους. Ο Scariolo κάλεσε άμεσα time-out και έδωσε οδηγία να περάσει η μπάλα χαμηλά, στον Willy Hernangomez. Έτσι, φόρτωσε με φάουλ τους αντιπάλους, με τον Smits να κάνει το τέταρτο προσωπικό του με 6:24 να απομένουν για το τέλος του δεκαλέπτου. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια φάνηκε να τελειώνει το ματς σε εκείνο το διάστημα, σκοράροντας 14 διαδοχικούς πόντους που της έδωσα διψήφια διαφορά. Ωστόσο, ούτε αυτό ήταν αρκετό για να σπάσει το ηθικό των Λετονών. Με εξαιρετική άμυνα στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου κράτησαν άποντους τους αντιπάλους τους για 3 λεπτά, τρέχοντας σερί 14-3. Δύο απανωτά τρίποντα του Zoriks έφεραν τις δύο ομάδες σε απόλυτη ισορροπία και λίγο μετά, δικό του floater έδωσε το προβάδισμα στη Λετονία, η οποία χρειαζόταν σωστή διαχείριση χρόνου και ευστοχία στις βολές. Τα είχε και έτσι έφτασε στη νίκη. Αξιοσημείωτο είναι το επιμέρους σκορ της τελευταίας περιόδου που ήταν 11-27.
Δομινικανή Δημοκρατία – Πουέρτο Ρίκο 97-102
Έστω και αν δεν πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς, και η αναμέτρηση μεταξύ Δομινικανής Δημοκρατίας και Πουέρτο Ρίκο, μπορούμε να πούμε πως δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Οι Πορτορικάνοι μπήκαν με το πόδι στο γκάζι από το πρώτο δευτερόλεπτο, επιδιώκοντας υψηλό τέμπο. Μάλιστα, ο προπονητής των Δομινικανών, Nestor Garcia, είπε χαρακτηριστικά σε ένα time-out στους παίκτες του να χαλαρώσουν και να ρίξουν το ρυθμό. Με τον Waters όμως να είναι εξαιρετικός επιθετικά και τον Towns για μία ακόμα φορά να ασχολείται περισσότερο με τους διαιτητές και λιγότερο με το ματς, το Πουέρτο Ρίκο απέκτησε προβάδισμα νωρίς. Η διαφορά έφτασε και τους 16 πόντους, αλλά οι Δομινικανοί αντεπιτέθηκαν στο τέλος του δευτέρου δεκαλέπτου και ισοφάρισαν.
Το σερί συνεχίστηκε και στο τρίτο δεκάλεπτο και οι Δομινικανοί έφτασαν στο +11, με τον Towns να σκοράρει κατά ριπάς. Ωστόσο, οι Πορτορικάνοι είχαν και άλλα να δώσουν και χάρη σε ένα σερί 10-0 ανέτρεψαν την εις βάρος τους διαφορά και προσπέρασαν. Με κάτι λιγότερο από πέντε λεπτά να απομένουν για τη λήξη, οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο προβάδισμα, προτού μία τάπα του Conditt και ένα τρίποντο του Holland δώσουν σημαντικό πλεονέκτημα τριών πόντων στο Πουέρτο Ρίκο. Ένα πλεονέκτημα που έμελλε να είναι καθοριστικό, αφού ο Towns (39 πόντοι, 10 rebound) αστόχησε σε τρίποντο, γεγονός που εξανέμισε τις τελευταίες πιθανότητες των Δομινικανών. Πρωταγωνιστής ήταν ο Waters που άγγιξε το triple-double, έχοντας 37 πόντους, 11 assist και 7 rebound.
Σλοβενία – Αυστραλία 91-80
Σε ένα ακόμα αποτέλεσμα που δεν περίμεναν πολλοί, η Σλοβενία επικράτησε της Αυστραλίας, αφήνοντάς την εκτός συνέχειας. Οι Boomers ξεκίνησαν με τον Josh Green στο μαρκάρισμα του Luka Doncic και παγίδες που είχαν στόχο να τον κάνουν να ξεφορτωθεί την μπάλα. Έτσι, μπορεί ο ίδιος να μη σκόραρε πολύ, αλλά η επίθεση είχε καλή ροή. Το τέμπο και το σκορ ήταν σε υψηλά επίπεδα, με τη Σλοβενία να παίρνει διαφορά 11 πόντων, με τον Tobey να έχει 8 πόντους και 6 rebound. Η Αυστραλία βελτιώθηκε αμυντικά όταν κατέφυγε σε χαμηλό σχήμα, αλλά και η Σλοβενία, αντίθετα από την εικόνα που είχε δείξει ως τώρα στη διοργάνωση, έβγαλε πολλή ενέργεια σε αυτό το κομμάτι. Μάλιστα, διατήρησαν τη διαφορά παρά το γεγονός ότι με 7:43 για το ημίχρονο ο ηγέτης της χρεώθηκε με τεχνική ποινή που ήταν και το τρίτο του προσωπικό φάουλ, γεγονός που τον ανάγκασε να κάτσει στον πάγκο. Η αμυντική τους προσήλωση ήταν εξαιρετική και έτσι το ημίχρονο έληξε με σκορ 49-40.
Τα προβλήματα του Doncic με τα φάουλ συνεχίστηκαν όταν έκανε νωρίς το 4ο. Οι συμπαίκτες του συνέχισαν την εξαιρετική τους προσπάθεια να τον καλύψουν, αλλά οι Αυστραλοί βρήκαν ευκαιρία και μείωσαν τη διαφορά, χάρη στον εξαιρετικό Mills (17 πόντοι) και τους 13 του Giddey στη διάρκεια του τρίτου δεκαλέπτου. Ωστόσο, η προσπάθειά τους δεν είχε ανάλογο αποτέλεσμα στην τέταρτη περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν και πάλι τον επιθετικό τους ρυθμό. Έτσι, η Σλοβενία συνέχισε να σκοράρει πολύ, με τη διαφορά να φτάνει και τους 20 πόντους. Οι Αυστραλοί τη μείωσαν αμέσως, αλλά όχι αρκετά ώστε να γίνουν απειλητικοί. Έτσι, αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση, παρά τους 25 πόντους και τα 8 rebound του Giddey.
Λιθουανία – Ελλάδα 92-67
Μετά την Αυστραλία, και η Εθνική μας ομάδα αποχαιρέτησε τη διοργάνωση, αφού δεν κατάφερε να φανεί ανταγωνιστική για παραπάνω από 25 λεπτά κόντρα στη Λιθουανία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησε με παγίδες στον Valanciunas, ο οποίος μάρκαρε το Θανάση Αντετοκούνμπο, ώστε να του αφήνει το σουτ και να δίνει βοήθειες στο ζωγραφιστό. Έτσι, Λαρεντζάκης και Παπαπέτρου αντικατέστησαν νωρίς τους Λούντζη και Αντετοκούνμπο. Με καλύτερο spacing και εξαιρετικό τον Walkup, που τιμώρησε την άμυνα βάζοντας όλα τα σουτ μετά από ντρίμπλα, βελτιώθηκε πολύ η εικόνα της ομάδας και δημιουργήθηκε μία μικρή διαφορά που διατηρήθηκε έως και τη λήξη του ημιχρόνου.
Δυστυχώς, όμως, στο δεύτερο ημίχρονο φάνηκε από νωρίς πως είχε αρχίσει να παρουσιάζεται έλλειμμα ενέργειας. Κάποια λάθη στην αντιμετώπιση των δράσεων των Λιθουανών τους έδωσαν ελεύθερα σουτ, στα οποία ευστόχησαν. Με δύο σουτ του Μωραΐτη, η ελληνική ομάδα προσπάθησε να μείνει στο παιχνίδι, αλλά η άμυνά της δεν ήταν στο απαραίτητο επίπεδο. Οι Λιθουανοί από τη μεριά τους, παρουσιάστηκαν έτοιμοι να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία και έτσι η διαφορά έφτασε σε πολύ μεγάλα επίπεδα, ξεπερνώντας και τους 25 πόντους. Όσο και αν προσπάθησε η Εθνική, δεν είχε τις λύσεις που χρειαζόταν και έτσι δεν κατόρθωσε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από το ματς. Ο Walkup ήταν εξαιρετικός με 21 πόντους, 8 rebound και 7 assist, 17 πόντους πρόσθεσε ο Λαρεντζάκης, ενώ για τη Λιθουανία ο Jokubaitis είχε 19 πόντους και 6 assist, δείχνοντας πολύ ώριμος, παρά το νεαρό της ηλικίας του.
Καναδάς – Βραζιλία 65-69
Τελευταίο χρονικά ματς για την ημέρα η μεγαλύτερη έκπληξη της ημέρας. Η Βραζιλία έκανε άνω-κάτω τον τελευταίο όμιλο επικρατώντας του Καναδά. Οι Βραζιλιάνοι επέβαλαν από νωρίς χαμηλό ρυθμό και χάρη στην πολύ σκληρή τους άμυνα βρέθηκαν μπροστά στο σκορ με 5-12 έπειτα από 6μισι λεπτά αγώνα. Οι Καναδοί επέστρεψαν με τον Dort να έρχεται από τον πάγκο και να συνεισφέρει και στις δύο πλευρές του παρκέ, και πνίγοντας τους αντιπάλους τους στην άμυνα, έφτασαν να προηγούνται με 10 πόντους. Στο ημίχρονο, το σκορ ήταν 37-27, με τον Caboclo να έχει 9 πόντους και 8 rebound (19/13 συνολικά), ενώ για τον Καναδά, ο Dort είχε 9.
Στο τρίτο δεκάλεπτο, η Βραζιλία κατάφερε να κρατήσει αρκετά χαμηλά τους αντιπάλους της, γεγονός που αποδείχθηκε κρίσιμο για τη συνέχεια. Μην αφήνοντας τη διαφορά να ξεφύγει, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μία αντεπίθεση, πράγμα που συνέβη. Με buzzer beater τρίποντο στο τέλος της τρίτης περιόδου και μία βολή από τεχνική ποινή η διαφορά έπεσε στους 6. Έτσι, κρατώντας τον Καναδά άποντο για 3 λεπτά στην τελευταία περίοδο, οι Βραζιλιάνοι κατάφεραν να προηγηθούν, προτού σπάσει το σερί τους ο Gilgeous-Alexander με καλάθι και φάουλ. Σε εκείνο το σημείο, ωστόσο, ήταν σαφές πως ο Καναδάς δεν ένιωθε άνετα στο ματς, μη μπορώντας να σκοράρει με καμία συνέπεια. Οι Βραζιλιάνοι λοιπόν, είχαν τη στιγμή τους και την εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο. Έχοντας βγάλει διαδοχικές άμυνες, ο Yago Dos Santos (8 πόντοι, 10 assist) βρήκε δύο φορές μπροστά του μετά από αλλαγές τον Brooks και σκόραρε ισάριθμα μεγάλα καλάθια, δίνοντας διαφορά δύο κατοχών στην ομάδα του. Με αυτόν τον τρόπο, οι Λατινοαμερικάνοι σόκαραν τον Καναδά και μπήκαν στο παιχνίδι της πρόκρισης στα προημιτελικά.