Η φάση των ομίλων ολοκληρώθηκε, με αρκετά ματς που δεν ήταν ανταγωνιστικά, αλλά και δύο με υψηλή ένταση και αγωνία, στα οποία επιβεβαιώθηκαν τα φαβορί. Ο λόγος για την αναμέτρηση της Εθνικής μας ομάδας κόντρα στη Νέα Ζηλανδία και αυτή ανάμεσα στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Βραζιλία. Και οι δύο νικήτριες αγχώθηκαν περισσότερο από όσο θα ήθελαν, αλλά τελικά έφτασαν στις νίκες που τους έδωσαν την πρόκριση στην επόμενη φάση.
Νότιο Σουδάν – Σερβία 83-115
Στο πρώτο ματς της ημέρας, η Σερβία αντιμετώπισε το Νότιο Σουδάν, με στόχο να κλείσει νικηφόρα την πρώτη φάση του Mundobasket. Οι αντίπαλοί τους από την άλλη χρειάζονταν τη νίκη για να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόκρισης που είχαν. Το προσπάθησαν, έβγαλαν πολλή ενέργεια και κρατήθηκαν κοντά στο σκορ για σχεδόν ένα ημίχρονο, αλλά η ανωτερότητα της Σερβίας φάνηκε. Ο Bogdanovic ξεκίνησε ορεξάτος, με 8 πόντους και 4 assist στα πρώτα λεπτά. Το Σουδάν είχε επιθετική πολυφωνία με πολλούς παίκτες να σκοράρουν, αλλά όχι ξεκάθαρο πρωταγωνιστή. Από την άλλη και ο Milutinov (17 πόντοι και 10 rebound) ήταν σημείο αναφοράς στη ρακέτα για τους Σέρβους, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν κάθε ευκαιρία που έβρισκαν να τρέξουν, κλείνοντας τελικά το ημίχρονο στο 39-56, έχοντας 17 assist και 4 λάθη.
Στο δεύτερο μέρος η εικόνα των τελευταίων λεπτών του πρώτου μέρους συνεχίστηκε, με τους Σέρβους να τρέχουν μετά από κάθε καλή τους άμυνα και να σκοράρουν ασταμάτητα. Ο ρυθμός άνοιξε και το ματς μετατράπηκε σε…διαγωνισμό τριπόντων μεταξύ των δύο ομάδων. Δεν υπήρξε καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά και το ματς είχε εικόνα αγώνα επίδειξης. Ο Bogdanovic σημείωσε 23 πόντους και μοίρασε 9 assist, ενώ ο Jovic πρόσθεσε 25 με απόλυτη ευστοχία.
Γεωργία – Βενεζουέλα 70-59
Στις 11:00 ξεκίνησε και το ματς της Γεωργίας με τη Βενεζουέλα, στο οποίο οι Γεωργιανοί ήθελαν τη νίκη για να αγγίξουν την πρόκριση. Την πέτυχαν και έτσι το Πράσινο Ακρωτήρι έπρεπε να νικήσει τη Σλοβενία με διαφορά πάνω από 23 πόντων, πράγμα που δε συνέβη. Στα πρώτα λεπτά η επίθεσή της ήταν πολύ καλή αργή και κάπως προβλέψιμη με το δίδυμο Shermadini και Shengelia να είναι βαρύ, αλλά η άμυνα της Βενεζουέλας ήταν πολύ κακή. Έτσι, ο αρχηγός της Γεωργίας σημείωσε 12 πόντους στην πρώτη περίοδο, βάζοντας τις βάσεις για μία εύκολη επικράτηση. Η άμυνά τους επίσης δεν επέτρεψε στους παίκτες της Βενεζουέλας να πλησιάσουν στο καλάθι και έτσι η διαφορά έφτασε νωρίς σε υψηλά επίπεδα.
Επί της ουσίας τίποτα δεν άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο, με το ματς να πηγαίνει στο ρυθμό που επέβαλε η ομάδα του Ηλία Ζούρου. Η Βενεζουέλα εγκλωβίστηκε για τα καλά επιθετικά πράγμα που φαίνεται και από το γεγονός πως ξεπέρασε τους 50 πόντους μετά τα μέσα της τέταρτης περιόδου. Για τη Γεωργία, ο Tornike Shengelia σημείωσε 26 πόντους, όντας πρωταγωνιστής σε μία πολύ σημαντική ημέρα για τη χώρα του, η οποία εξασφάλισε στην πρώτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο, να προκριθεί στη δεύτερη φάση.
ΗΠΑ – Ιορδανία 110-62
ΗΠΑ και Ιορδανία τέθηκαν αντιμέτωπες στο προ-τελευταίο ματς του ομίλου της Εθνικής μας, με το αποτέλεσμα να είναι προδιαγεγραμμένο και το ενδιαφέρον να εντοπίζεται περισσότερο στο πού θα σταματήσει η διαφορά και το αν θα συνεχίσει τις εξαιρετικές του εμφανίσεις ο Hollis-Jefferson. Υπό αυτό το πρίσμα, ο αγώνας δεν απογοήτευσε, αφού είχε μπόλικο θέαμα, τρελό τέμπο και τον πρωταγωνιστή της Ιορδανίας να παλεύει για όσο είχε δυνάμεις. Οι Αμερικανοί επέβαλαν με το “καλημέρα” το ρυθμό τους και έχτισαν διψήφια διαφορά. Ο Hollis-Jefferson πάλεψε, κυρίως στο πρώτο μέρος, φτάνοντας τους 12 πόντους στη δεύτερη περίοδο. Σε εκείνο το σημείο, ωστόσο, “γύρισε” το πόδι του σε ένα drive που επιχείρησε, γεγονός που δεν τον πτόησε, αφού συνέχισε να παίζει. Δεν μπόρεσε όμως να αποτρέψει το 62-33 του ημιχρόνου.
Στο δεύτερο μέρος ουσιαστικά περιμέναμε να δούμε πού θα φτάσει ο δείκτης του σκορ και πόσες θεαματικές φάσεις θα υπάρξουν. Οι Αμερικανοί δεν απογοήτευσαν, φτάνοντας τους 110 και μοιράζοντας χρόνο συμμετοχής και προσπάθειες σε όλους. Και οι δώδεκα παίκτες τους αγωνίστηκαν και σκόραραν και μόνο ο Haliburton ξεπέρασε τα 20 λεπτά συμμετοχής.
Ακτή Ελεφαντοστού – Βραζιλία 77-89
Το πρώτο χρονικά ματς που ήταν αμφίρροπο μεταξύ δύο ομάδων που πάλευαν για την πρόκριση, ήταν μεταξύ της Ακτής Ελεφαντοστού και της Βραζιλίας. Μπορεί να υπήρχε ξεκάθαρο φαβορί, αλλά οι Αφρικανοί δεν είχαν καμία διάθεση να τα παρατήσουν εύκολα. Παίζοντας πολύ σκληρή άμυνα και πετυχαίνοντας κάποια δύσκολα σουτ, κατόρθωσαν να κρατηθούν μπροστά στο σκορ για μεγάλο διάστημα στο πρώτο μέρος. Οι Βραζιλιάνοι από την άλλη, στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στον Yago Dos Santos, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε μέγιστο βαθμό. Ειδικά όταν επανήλθε στο ματς στη δεύτερη περίοδο σκόραρε 10 διαδοχικούς πόντους και έδωσε προβάδισμα τεσσάρων πόντων στην ομάδα του. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με σκορ 46-50 και τον Dos Santos να έχει 19 πόντους και 4 assist.
Στην επανάληψη, η Ακτή Ελεφαντοστού δυσκολευόταν όλο και περισσότερο στην επίθεση, πράγμα που εκμεταλλεύθηκε η Βραζιλία για να ανοίξει τη διαφορά. Ωστόσο, περίπου στα μισά του τρίτου δεκαλέπτου, ο Dos Santos χτύπησε στο γόνατο και πήγε στον πάγκο. Αυτό, σε συνδυασμό με μία ζώνη της Ακτής Ελεφαντοστού, δυσκόλεψαν το έργο της Βραζιλίας και έτσι η διαφορά έπεσε στους 5. Έπειτα από 30 λεπτά αγώνα, ο Cedric Bah είχε ήδη σημειώσει double double με 11 πόντους και 10 rebound. Στο τελευταίο δεκάλεπτο η Ακτή Ελεφαντοστού συνέχισε να παλεύει και να παραμένει στη διεκδίκηση της νίκης. Ο Dos Santos επέστρεψε τελικά, συνεχίζοντας την εξαιρετική του εμφάνιση και βοήθησε την ομάδα του να ρολάρει επιθετικά. Το νερό μπήκε στο αυλάκι και έτσι η Βραζιλία έφτασε στη νίκη χωρίς να αγχωθεί στο τέλος, αλλά σε καμία περίπτωση εύκολα. Πρωταγωνιστής, φυσικά, ήταν ο βραχύσωμος guard με 24 πόντους και 12 assist, με 6/7 τρίποντα.
Σλοβενία – Πράσινο Ακρωτήρι 92-77
Το Πράσινο Ακρωτήρι μπήκε στο ματς με τη Σλοβενία γνωρίζοντας ακριβώς τι έπρεπε να κάνει για να προκριθεί, αλλά και ότι αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο. Απαιτούταν νίκη με διαφορά 23 πόντων ή παραπάνω, την ώρα που η Σλοβενία παρατάχθηκε χωρίς τον Blazic, που τραυματίστηκε στον αγώνα με τη Γεωργία. Η παρέα του Doncic δεν είχε ιδιαίτερη ενέργεια, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, με αποτέλεσμα να δέχεται εύκολα πόντους στην άμυνα. Εύκολα όμως σκόραρε κιόλας και παρά την αστοχία του μεγάλου της αστεριού, προηγούταν σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.
Από ένα σημείο και έπειτα, το Πράσινο Ακρωτήρι δεν μπορούσε να ακολουθήσει τη Σλοβενία επιθετικά, παρά το μέτριο αμυντικό πρόσωπο της τελευταίας. Έτσι, στην τρίτη περίοδο έχτισαν μία διαφορά 13 πόντων, με τον Doncic μάλιστα να μη βρίσκεται στο παρκέ στην αρχή του σερί. Η ομάδα του Tavares προσπάθησε να παραμείνει κοντά, αλλά μετά από τα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου δεν είχε άλλο καύσιμο. Έτσι, η Σλοβενία έφτασε εύκολα στην επικράτηση, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση στον όμιλο. Ο Doncic ολοκλήρωσε άλλον έναν αγώνα πλησιάζοντας το triple-double, με 19 πόντους, 7 rebound και 9 assist.
Κίνα – Πουέρτο Ρίκο 81-107
Μετά τη νίκη της Σερβίας το πρωί, η Κίνα είχε μία πολύ δύσκολη αποστολή: να νικήσει το Πουέρτο Ρίκο με διαφορά μεγαλύτερη των 35 πόντων. Με λιγότερο ευρεία νίκη θα περνούσε το Νότιο Σουδάν, αλλά ούτε αυτό συνέβη. Το Πουέρτο Ρίκο δυσκολεύτηκε για διάστημα μικρότερο των δέκα αγωνιστικών λεπτών και όταν έπαψε να κάνει λάθη, πάτησε γκάζι και ποτέ δεν κοίταξε πίσω. Στην αρχή οι Πορτορικάνοι είχαν μικρές διαφορές, κάνοντας όπως προαναφέραμε, πολλά λάθη. Ακόμα και έτσι, η Κίνα δεν κατάφερε να γίνει απειλητική και έτσι, λίγη περισσότερη συγκέντρωση αρκούσε για να φτάσει η διαφορά στους 13 πόντους. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ο Kyle Anderson δεν ξεκίνησε τον αγώνα, αλλά τελικά έπαιζε 31:27 λεπτά, σκοράροντας 9 πόντους.
Οι Κινέζοι έκαναν καλό τρίτο δεκάλεπτο στην επίθεση, σκοράροντας 32 πόντους, αλλά η άμυνά τους δεν ήταν αρκετά καλή ώστε να κάνουν σερί που θα τους δώσει ευκαιρία να “χτυπήσουν” το ματς. Σε κανένα σημείο δεν ξέφυγε η διαφορά, αλλά δε μειώθηκε και ποτέ αρκετά ώστε να αποκτήσει η αναμέτρηση ενδιαφέρον, με το Πουέρτο Ρίκο να φτάνει εύκολα στη νίκη και να εξασφαλίζει την πρόκριση στη φάση των “16”. Ο Tremont Waters τελείωσε τον αγώνα με 22 πόντους και 6 assist. ενώ 18 πόντους και 10 rebound πρόσθεσε ο Romero.
Ελλάδα – Νέα Ζηλανδία 83-74
Στο πιο ενδιαφέρον ματς της ημέρας, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά επειδή ήταν ιδιαίτερα αμφίρροπο σε όλη του σχεδόν τη διάρκεια, η Εθνική μας ομάδα δυσκολεύτηκε πολύ, αλλά τελικά κατάφερε να επικρατήσει της Νέας Ζηλανδίας και να εξασφαλίσει την πρόκριση. Η ομάδα από την Ωκεανία έριξε πολύ μπασκετικό ξύλο και σκόραρε στα πρώτα δευτερόλεπτα του 24αριου ακόμα και μετά από καλάθια της Εθνικής μας. Από πλευράς Ελλάδας, το άγχος ήταν εμφανές, ενώ τα επίπεδα ενέργειας απείχαν πολύ από το επιθυμητό. Τα 4/18 δίποντα που είχαμε, ήταν ένα ενδεικτικό νούμερο. Οι Νεοζηλανδοί το εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο τα παραπάνω και προηγήθηκαν με διψήφιες διαφορές από τα μέσα της δεύτερης περιόδου και μέχρι την ανάπαυλα. Το σκορ έπειτα από 20 λεπτά αγώνα ήταν 32-43, με τον Te Rangi να έχει 15 πόντους και τους αντιπάλους μας να έχουν 7/14 τρίποντα.
Από την πρώτη φάση, όμως, του δευτέρου μέρους, ήταν σαφές πως ο διακόπτης είχε γυρίσει. Η Εθνική έβγαλε πολλή ενέργεια από το πρώτο δευτερόλεπτο, πίεσε εξαιρετικά και έβγαλε εντελώς τους Νεοζηλανδούς από το ρυθμό τους. Η διαφορά δεν εξανεμίστηκε άμεσα, αλλά ήταν σαφές πως η ελληνική ομάδα έπαιζε σωστά. Τελικά η Ελλάδα πέρασε μπροστά χάρη σε τρίποντο του Λαρεντζάκη, που ήταν εξαιρετικός στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Δημήτρης Ιτούδης χρησιμοποίησε χαμηλά σχήματα όταν δεν έπαιζε ο Παπαγιάννης, προκειμένου να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την πίεση, βάζοντας στη θέση “5” τον Θανάση Αντετοκούνμπο και τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Η Νέα Ζηλανδία εξακολουθούσε να παίζει πολύ σκληρά, αλλά στην επίθεση δεν ανέκτησε ποτέ το ρυθμό της. Έτσι, παρότι η επίθεση δεν ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έφτασε στη νίκη. Όσο για τον πρωταγωνιστή, δεν ήταν άλλος από τον Ιωάννη Παπαπέτρου, που έκανε έκανε ένα από τα μεγαλύτερα ματς της καριέρας του. Ο Έλληνας forward σκόραρε 27 πόντους και μάζεψε 6 rebound, ενώ ήταν ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής από το πρώτο μέρος, όντας ίσως ο μοναδικ΄ςο που ήταν από το πρώτο λεπτό που πάτησε στο παρκέ, στο κλίμα του αγώνα.
Ιράν – Ισπανία 65-85
Η αυλαία της πρώτης φάσης έπεσε με το Ιράν να αντιμετωπίζει την πρωταθλήτρια Ισπανία, σε έναν αγώνα με μηδενικό βαθμολογικό ενδιαφέρον. Έχοντας αποβάλει το άγχος οι Ιρανοί μπήκαν δυνατά στο ματς και προηγήθηκαν με 15-6 στην πρώτη περίοδο, δίνοντας ένα ενδιαφέρον στον αγώνα, τουλάχιστον για μερικά λεπτά. Οι Ισπανοί αντέδρασαν χωρίς καθυστέρηση και πήραν προβάδισμα, το οποίο δεν έχασαν ποτέ. Ωστόσο, δεν έχτισαν μεγάλη διαφορά στο πρώτο μέρος, με το σκορ στην ανάπαυλα να είναι 34-43, με 11 πόντους του Juancho Hernangomez.
Στην επανάληψη συνέβη το προφανές. Οι Ισπανοί μοίρασαν την μπάλα (32 assist συνολικά), πρόσφεραν θέαμα και αύξησαν το προβάδισμά τους. Το Ιράν κατάφερε να παραμείνει αξιοπρεπές και να μην αφήσει τους αντιπάλους του να ανεβάσουν τη διαφορά σε τιμές άνω των 30 πόντων, αλλά όπως ήταν λογικό, σε κανένα σημείο δεν μπόρεσε να φανεί ανταγωνιστικό. Ο Willy Hernangomez είχε 16 πόντους και 9 rebound, ενώ ο αδερφός του, Juancho, είχε 21 πόντους και 5 rebound.