Η πέμπτη ημέρα του Mundobasket ολοκληρώθηκε, χωρίς κάποια έκπληξη σε επίπεδο αποτελεσμάτων και με όλα σχεδόν τα ματς να λήγουν με μεγάλες διαφορές. Μπορεί η Εθνική Ελλάδος να μην αγωνίστηκε σήμερα, αλλά υπήρχε ματς με ενδιαφέρον για αυτή, αφού Λιθουανία και Μαυροβούνιο θα είναι οι αντίπαλοί μας στην επόμενη φάση, αν νικήσουμε αύριο τη Νέα Ζηλανδία.
Γερμανία – Φινλανδία 101-75
Η Γερμανία παρατάχθηκε στον τελευταίο αγώνα της φάσης των ομίλων χωρίς τον Franz Wagner, που δεν υπήρχε λόγος να επιβαρυνθεί και είχε εύκολο έργο κόντρα στη Φινλανδία. Οι Σκανδιναβοί, έχοντας πληγωμένο εγωισμό από το διασυρμό από την Αυστραλία και την ήττα από την Ιαπωνία, ξεκίνησαν με πολλή ενέργεια και επιθετικές άμυνες στον Schroder. Η Γερμανία σκόραρε μόνο με βολές για τα πρώτα 4,5 λεπτά ενώ η Φινλανδία προηγούταν για ολόκληρο το πρώτο δεκάλεπτο. Ωστόσο, όπως ήταν αναπόφευκτο, η γερμανική ομάδα βρήκε καλό επιθετικό ρυθμό στη δεύτερη περίοδο, πέρασε μπροστά και πήρε διψήφιο προβάδισμα. Η Φινλανδία επιστράτευσε και άμυνες ζώνης, τις οποίες όμως έσπασε με μαεστρία ο Schroder, πετυχαίνοντας δύο εξαιρετικά καλάθια. Το ημίχρονο έληξε με σκορ 47-39.
Με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, η Γερμανία πάτησε γκάζι και έφτασε τη διαφορά στους 20 πόντους, έχοντας 18/22 δίποντα στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου. Οι Φινλανδοί προσπάθησαν να μείνουν κοντά με κάποια τρίποντα, αλλά οι αντίπαλοί τους ήταν καταιγιστικοί. Η διαφορά πλησίασε και τους 30 πόντους στην τελευταία περίοδο, με το ματς ήδη να αποτελεί τυπική διαδικασία από τα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου. Η Γερμανία τελείωσε το ματς με όλους τους διαθέσιμους παίκτες της να αγωνίζονται και να σκοράρουν, με 4 εξ αυτών έχουν διψήφιο αριθμό πόντων.
Ανγκόλα – Δομινικανή Δημοκρατία 67-75
Για τον Α΄ όμιλο, η Ανγκόλα αντιμετώπισε τη Δομινικανή Δημοκρατία, με στόχο να πετύχει δεύτερη νίκη στον όμιλο και να μπει δυνατά στο παιχνίδι της πρόκρισης. Τελικά δεν τα κατάφερε, παρά το γεγονός ότι ο Karl-Anthony Towns ήταν εκτός αγώνα για τα πρώτα 30 αγωνιστικά λεπτά. Το μεγάλο αστέρι των Δομινικανών χρεώθηκε με δύο γρήγορα φάουλ και μία τεχνική ποινή έγινε το τρίτο προσωπικό του, έπειτα από διαμαρτυρίες για το δεύτερο που του χρεώθηκε. Έτσι είδε από τον πάγκο όλο το πρώτο μέρος, μην μπορώντας να βοηθήσει την ομάδα του. Παρόλα αυτά, οι Δομινικανοί ξέφυγαν με διψήφια διαφορά, σε ένα ματς που είχε μεγάλη ένταση και σκληρές μάχες. Για την Ανγκόλα τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα, όταν με 4:05, ο Fernando γύρισε το πόδι του. Τελικά το ημίχρονο έληξε στο 32-37, αφήνοντας ανοικτά ενδεχόμενα για τη συνέχεια.
Μετά την ανάπαυλα, ο Fernando επανήλθε παρά τον τραυματισμό του και πήρε πολλές πρωτοβουλίες στην επίθεση. Γρήγορα όμως φορτώθηκε με φάουλ, όπως έκανε νωρίτερα και ο Towns, που χρεώθηκε με το τέταρτο προσωπικό του σε κάτι παραπάνω από 1 λεπτό αγώνα. Παρά το τέταρτο φάουλ του Fernando, όμως, η Ανγκόλα πέρασε μπροστά στο τέλος της τρίτης περιόδου. Οι Δομινικανοί δεν είχαν σημείο αναφοράς στην επίθεση και δυσκολεύονταν αρκετά να βρουν ελεύθερα σουτ για να ξεφύγουν. Έτσι, οι αντίπαλοί τους με πρωταγωνιστή τον De Sousa (19 πόντοι, 9 rebound) πλησίασαν και έδειξαν έτοιμοι να διεκδικήσουν τη νίκη. Ο Fernando επέστρεψε, αλλά χρεώθηκε αμέσως με το πέμπτο του φάουλ και αποβλήθηκε στο μεταξύ. Τελικά η Δομινικανή Δημοκρατία κατόρθωσε να έχει καλύτερη λειτουργία στα τελευταία λεπτά, με τον Towns να βρίσκεται στο παρκέ και να αποφεύγει να κάνει το τελευταίο του φάουλ.
Αίγυπτος – Μεξικό 100-72
Σε ένα ματς που πολλοί περιμέναμε πως θα είναι πιο ανταγωνιστικό από ότι ήταν τελικά, η Αίγυπτος διέσυρε το Μεξικό. Οι “Φαραώ” είχαν πολλή ενέργεια και συγκέντρωση, δείχνοντας από πολύ νωρίς τις προθέσεις τους. Ολοκλήρωσαν το πρώτο δεκάλεπτο με σκορ 30-16 και ξεκίνησαν το δεύτερο με σερί 13-0, με αποτέλεσμα η διαφορά να πλησιάσει και τους 30 πόντους, έχοντας ως πρωταγωνιστές τους Saleh και Gardner που είχαν 15 πόντους έκαστος ως εκείνο το χρονικό σημείο. Το Μεξικό σε εκείνο το σημείο έδειξε μία αντίδραση, αλλά δεν είχε καθόλου καλή αμυντική παρουσία, με το ημίχρονο να λήγει στο +24 (59-35).
Στο δεύτερο μέρος η εικόνα δεν άλλαξε, με το Μεξικό να προσπαθεί να ρίξει τη διαφορά και την Αίγυπτο να είναι έτοιμη και να μη δίνει κανένα τέτοιο περιθώριο. Σε κανένα σημείο δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπήρξε ορατό ενδεχόμενο να γίνει πιο ανταγωνιστική η αναμέτρηση, με το τελικό σκορ να λέει όλη την αλήθεια για την εικόνα που είχε ο αγώνας. Για τους νικητές, ο Saleh γέμισε τη στατιστική του έχοντας 22 πόντους, 6 rebound και 10 assist και ο Gardner σημείωσε 20 πόντους και μάζεψε 7 rebound.
Λίβανος – Γαλλία 79-85
Σε έναν αγώνα που λίγοι πίστευαν ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστικός παρά τις απουσίες των Γάλλων, ο Λίβανος κατόρθωσε να παρουσιάσει ένα πολύ ανταγωνιστικό πρόσωπο, σώζοντας τις εντυπώσεις έπειτα από τις δύο πολύ βαριές του ήττες στα πρώτα ματς. Ο Λίβανος μπήκε χωρίς να έχει κάτι να χάσει, ενώ η Γαλλία έδειξε να μην έχει ξεπεράσει το σοκ των δύο ηττών που έφεραν τον αποκλεισμό της. Το μεγάλο αουτσάιντερ προηγήθηκε με 18-12 στα πρώτα λεπτά του αγώνα, με τη διαφορά να φτάνει και τους 10 στα μέσα της δεύτερης περιόδου. Ο Arakji σκόραρε 19 πόντους στο πρώτο μέρος, την ώρα που οι Γάλλοι έψαχναν λύσεις. Τελικά τις βρήκαν και έτρεξαν ένα σερί που τους έδωσε προβάδισμα ενός πόντου στην ανάπαυλα.
Και παρότι πολλοί πίστεψαν ότι το…νερό μπήκε στο αυλάκι, ο Λίβανος παρέμεινε ανταγωνιστικός, για ολόκληρο σχεδόν το δεύτερο ημίχρονο. Όσο οι Γάλλοι ήταν νωθροί, οι Λιβανέζοι ένιωθαν ότι μπορούν να “χτυπήσουν” το ματς και έπαιζαν με αυτοπεποίθηση. Τελικά, έστω και αργά, έγινε το λογικό, καθώς η Γαλλία έπαιξε διαδοχικές καλές άμυνες και με εύκολα καλάθια έκανε σερί 12-0 που της έδωσε το προβάδισμα. Ωστόσο, δεν κατάφερε να τελειώσει το ματς και έτσι ο Λίβανος, με τον Arakji (που έπαιξε σχεδόν 38 λεπτά) να φτάνει τους 29, πάλεψε μέχρι το τέλος. Τελικά, ένα τρίποντο του Batum 32,7 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη τελείωσε την υπόθεση νίκη για τους Γάλλους.
Αυστραλία – Ιαπωνία 109-89
Ο τελευταίος αγώνας του ομίλου της διοργανώτριας Ιαπωνίας δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον, αλλά είχε αρκετό θέαμα, αφού οι δύο αντίπαλοι ήταν απαλλαγμένοι από το άγχος του αποτελέσματος. Η Αυστραλία σκόραρε πολύ εύκολα, με την Ιαπωνία να κατορθώνει να μείνει σχετικά κοντά στο σκορ για ολόκληρη την πρώτη περίοδο. Στη συνέχεια όμως, με τους Boomers να κάνουν τα βασικά, η διαφορά έφτασε στους 23 πόντους. Για την Ιαπωνία ο Watanabe είχε πολύ καλύτερη εικόνα από το προηγούμενο ματς, σκοράροντας 10 πόντους στο πρώτο μέρος και τελειώνοντας τον αγώνα με 24 και 7 rebound.
Στην τρίτη περίοδο οι Αυστραλοί μπήκαν με την ίδια διάθεση, με αποτέλεσμα το προβάδισμά τους να πλησιάσει και τους 30 πόντους. Οι αντίπαλοί τους όμως αντέδρασαν και μείωσαν τη διαφορά, έχοντας αξιοπρεπή εικόνα. Ο Hawkinson ήταν και πάλι πολύ μαχητικός και αποτελεσματικός, τελειώνοντας τον αγώνα με 31 πόντους. Για τους Αυστραλούς, που δεν απειλήθηκαν καθόλου στο δεύτερο μέρος, ο Cooks είχε 24 πόντους και 15 rebound, ενώ ο Giddey είχε και πάλι γεμάτη στατιστική, με 26 πόντους, 5 rebound και 11 τελικές πάσες.
Φιλιππίνες – Ιταλία 83-90
Μετά την ήττα της Ανγκόλας από τη Δομινικανή Δημοκρατία, η αναμέτρηση των Φιλιππίνων με την Ιταλία απέκτησε ενδιαφέρον, αφού οι διοργανωτές είχαν ελπίδες πρόκρισης. Αυτό που χρειάζονταν ήταν νίκη με διαφορά 12 ή περισσότερων πόντων. Έχοντας ώθηση και από την κερκίδα, μπήκαν δυνατά, βγάζοντας ενέργεια σε όλες τις φάσεις, με αποτέλεσμα να προηγούνται παρά την αστοχία του Clarkson. Στη δεύτερη περίοδο η Ιταλία βελτίωσε την άμυνά της και κάνοντας τα βασικά στην επίθεση έφτασε να προηγείται με 11 πόντους. Το ημίχρονο έληξε με 39-48, με το έργο των Φιλιππίνων να είναι πολύ δύσκολο.
Στο δεύτερο μέρος, όσο και αν προσπάθησαν οι Φιλιππίνες δεν είχαν επί της ουσίας κανέναν τρόπο να απειλήσουν τους Ιταλούς. Η κακή τους άμυνα δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να βάλουν βάσεις για κάποιο μεγάλο σερί και έτσι η διαφορά δεν έπεσε ποτέ αρκετά. Ο Clarkson βρήκε κάποιες ευκαιρίες να σκοράρει και τελείωσε τον αγώνα με 23 πόντους, 7 rebound και 6 assist, ενώ για τους Ιταλούς, 6 παίκτες σκόραραν διψήφιο αριθμό πόντων, με κορυφαίο όλων τον συνήθη ύποπτο, Simone Fontecchio, που είχε 18, αλλά με άσχημα ποσοστά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι Azzuri εκτέλεσαν 41 τρίποντα και μόλις 23 δίποντα σε όλο το ματς.
Μαυροβούνιο – Λιθουανία 71-91
Σε ένα ματς που ενδιέφερε άμεσα και την Εθνική Ελλάδος, η Λιθουανία επικράτησε εύκολα του Μαυροβουνίου και εξασφάλισε την πρώτη θέση στον όμιλο. Η ομάδα από τη Βαλτική ξεκίνησε με ένα τρικ την αναμέτρηση, τοποθετώντας στην άμυνα τον Valanciunas στον Radoncic και τον Sedekerskis στον Vucevic. Ο Λιθουανός center, ωστόσο άφηνε επιδεικτικά ελεύθερο τον αντίπαλό του, για να προστατέψει το καλάθι. Αυτό δε φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά την επιθετική λειτουργία του Μαυροβουνίου, που σκόραρε 27 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο. Στη δεύτερη περίοδο όμως, με την είσοδο της second unit και με πολλή εμψύχωση από την εξαιρετική τους κερκίδα, οι Λιθουανοί εδραίωσαν μία διαφορά κοντά στους 10 πόντους. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το αμυντικό πρόβλημα που είχε το Μαυροβούνιο με τον Dubljevic στο παρκέ, ενώ η επίθεση δεν μπορούσε να ακολουθήσει χωρίς τον Vucevic, με αποτέλεσμα το ημίχρονο να λήξει στο 40-48.
Στο δεύτερο μέρος το Μαυροβούνιο ξεκίνησε με δίδυμο Dubljevic και Vucevic στις θέσεις των ψηλών για να ανοίξει το γήπεδο. Ωστόσο όταν περιόρισε τα λάθη της η Λιθουανία λειτούργησε εξαιρετικά στην επίθεση και εγκλώβισε τους αντιπάλους της στο σετ παιχνίδι, κόβωντάς τους εντελώς το ρυθμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα από τα Βαλκάνια να σκοράρει μόλις 10 πόντους στο 3ο δεκάλεπτο και να ανοίξει η διαφορά. Όσοι μπήκαν από τον πάγκο συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και με την επίθεσή της να βελτιώνεται, έφτασε να προηγείται και με πάνω από 20 πόντους. Ο Jokubaitis, που τελείωσε το ματς με 19 πόντους, 5 rebound και 6 assist καθοδήγησε εξαιρετικά την ομάδα και ο Kuzminskas είχε πολύ καλή παρουσία από τον πάγκο. Ο Valanciunas δεν ήταν τόσο καλός στις τρεις πρώτες περιόδους, αλλά έκανε αισθητή την παρουσία του τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση όταν προσπάθησε να κάνει αντεπίθεση το Μαυροβούνιο στο τελευταίο δεκάλεπτο.
Καναδάς – Λετονία 101-75
Τελευταίος αγώνας ήταν για μία ακόμα φορά αυτός του Ζ’ ομίλου. Η Λετονία μετά το θρίαμβο κόντρα στη Γαλλία μπήκε με κεκτημένη ταχύτητα στο ματς με τον Καναδά, φτάνοντας να προηγείται και με διψήφια διαφορά κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους. Βασιζόμενη στον εξαιρετικό της επιθετικό ρυθμό και άμυνες ζώνης που έβγαλαν εκτός ρυθμού τους Καναδούς, η ομάδα του Luca Banchi είχε προβάδισμα σε ολόκληρο σχεδόν το πρώτο ημίχρονο, παρά τα πολλά rebound που έχασε. Ο Zagars είχε 11 πόντους στο διάστημα αυτό, αλλά δυστυχώς για την ομάδα του δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Τελικά ο Καναδάς έβγαλε κάποιες άμυνες και τρέχοντας στο transision έκανε σερί κλείνοντας το πρώτο μέρος με προβάδισμα χάρη σε buzzer beater του Barrett.
Στην επανάληψη, η Λετονία δεν είχε τον επιθετικό ρυθμό που χαρακτήρισε τα καλά της διαστήματα, γεγονός που έδωσε στους αντιπάλους της ευκαιρίες να τρέξουν το γήπεδο και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Παρά το γεγονός πως ο Καναδάς πέρασε μπροστά και έδειξε καλύτερο πρόσωπο στο σετ παιχνίδι, η Λετονία κράτησε την επαφή της με το σκορ, έχοντας κάποια καλά διαστήματα. Η διαφορά ποιότητας, ωστόσο, αποδείχθηκε πολύ μεγάλη και ο Καναδάς έφτασε σε διψήφια διαφορά στο τρίτο δεκάλεπτο. Μία διαφορά που αυξήθηκε στην τελευταία περίοδο, αφού το ματς απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα. Για τους νικητές εξαιρετικός ήταν ο Shai Gilgeous-Alexander με 27 πόντους, 6 rebound και ισάριθμες assist, ενώ για τους ηττημένους, ο Rodions Kurucs έκανε double double με 14 πόντους και 10 rebound.