Με δύο μεγάλες εκπλήξεις, μία στο πρώτο και μία στο τελευταίο ματς, ολοκληρώθηκε η τρίτη μέρα του Mundobasket. Δομινικανή Δημοκρατία και Λετονία νίκησαν Ιταλία και Γαλλία αντίστοιχα, με την τελευταία μάλιστα να τίθεται εκτός συνέχειας, έχοντας ηττηθεί από τον Καναδά κατά την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης. Ένα ακόμα μεγάλο ματς περιλάμβανε το πρόγραμμα, με τη Γερμανία να επικρατεί της Αυστραλίας σε μία πολύ ενδιαφέρουσα και αμφίρροπη μάχη, ενώ είχαμε και μία μικρότερης κλίμακας έκπληξη, με την Ιαπωνία να κερδίζει τη Φινλανδία, στερώντας της τις όποιες πιθανότητες πρόκρισης είχε.
Ιταλία – Δομινικανή Δημοκρατία 82-87
Στην πρώτη μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης (αν εξαιρέσουμε την έκταση της νίκης του Καναδά επί της Γαλλίας), η Δομινικανή Δημοκρατία επικράτησε της Ιταλίας, έχοντας πλέον τον πρώτο λόγο για την πρώτη θέση του Α’ ομίλου. Η Ιταλία ξεκίνησε δυνατά το ματς, με σερί 12-0, αναγκάζοντας τον Nestor Garcia να καλέσει δύο timeout μέσα σε λίγα λεπτά αγώνα. Έπειτα από αυτά η ομάδα του απάντησε μειώνοντας τη διαφορά, παρά την αστοχία του Towns. Ένα χαρακτηριστικό που διατήρησαν οι Δομινικανοί για ολόκληρο το ματς ήταν η καλή κυκλοφορία της μπάλας και τα πολλά εκτελεσμένα, καθώς και εύστοχα τρίποντα. Η Ιταλία από τη μεριά της δεν κατάφερε σε κανένα σημείο να διατηρήσει υψηλά στάνταρ απόδοσης για συνεχόμενα λεπτά. Το ημίχρονο έληξε με το σκορ 39-38, ενώ στη διάρκεια του δευτέρου δεκαλέπτου, ο Pozzecco αποβλήθηκε με δεύτερη τεχνική ποινή.
Στην επανάληψη, η κυκλοφορία της μπάλας συνεχίστηκε και με τον Towns να μπαίνει στο παιχνίδι για τα καλά, η Δομινικανή Δημοκρατία έφτασε να προηγείται με μεγάλες διαφορές. Στην 4η περίοδο η διαφορά έφτασε και τους 17 πόντους, με την Ιταλία να επιστρατεύει ζώνη 2-3. Στο διάστημα αυτό έβγαλε κάποιες άμυνες, αλλά είχε χάσει πλήρως τον επιθετικό της ρυθμό. Εν τέλει, παρότι άργησαν αρκετά, οι Ιταλοί έκαναν μία προσπάθεια αντεπίθεσης, πετυχαίνοντας κάποια μεγάλα καλάθια και πιέζοντας σε όλο το γήπεδο, οδηγώντας τους αντιπάλους τους σε λάθη. Η διαφορά ήταν στους 3 πόντους με 19”, αλλά ως εκεί κατάφεραν να φτάσουν, με του Δομινικανούς να οδηγούνται στη νίκη, αφού διαχειρίστηκαν σωστά τα τελευταία δευτερόλεπτα. Πρωταγωνιστές ήταν ο Feliz με 24 πόντους και φυσικά ο Towns, με 24 πόντους και 11 rebound.
Αυστραλία – Γερμανία 82-85
Η δεύτερη αναμέτρηση της ημέρας ήταν ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Γερμανία. Αναμενόταν πολύ ενδιαφέρουσα και επιβεβαίωσε την πρόβλεψη αυτή, με τους Γερμανούς τελικά να επικρατούν στο τέλος, παρά την απουσία του Franz Wagner, κάνοντας αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση και την πρώτη θέση στον όμιλο. Ο Bonga ξεκίνησε στη θέση του Wagner στο αρχικό σχήμα, με τον Lo όμως να παίρνει περισσότερα λεπτά στη συνέχεια, ώστε να υπάρχουν δύο χειριστές στο παρκέ.
Οι Γερμανοί ξεκίνησαν με ένα γρήγορο σερί 8-0, έχοντας μεγάλη αποτελεσματικότητα. Οι Αυστραλοί αντέδρασαν με τον Mills να σκοράρει τους πρώτους 13 πόντους της ομάδας του, ενώ έφτασαν και να προηγούνται. Τελικά οι Γερμανοί ανέκτησαν το προβάδισμα χάρη στον εξαιρετικό Schroder, που είχε ήδη 18 πόντους, και έκλεισαν το πρώτο μέρος με σκορ 44-49 υπέρ τους.
Κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαλέπτου, οι Αυστραλοί έδειξαν πόσο ποιοτική ομάδα είναι, βρίσκοντας πολλές λύσεις. Και η Γερμανία από την πλευρά της είχε καλή παρουσία, με τις δύο ομάδες να είναι κοντά στο σκορ για μεγάλο διάστημα. Ακόμα και όταν έγινε ένα γρήγορο σερί 10-0 από τους Γερμανούς στην τέταρτη περίοδο, οι Boomers αντέδρασαν γρήγορα, μην αφήνοντάς τους να ξεφύγουν. Στα κρίσιμα τελευταία λεπτά, Giddey και Schroder (30 πόντοι) οδήγησαν τις ομάδες τους, πετυχαίνοντας μεγάλα καλάθια. Ο πρώτος, ωστόσο, έχασε μία κρίσιμη βολή, ενώ ο δεύτερος χρεώθηκε με λάθος όταν οι διαιτητές είπαν πως πάτησε την πλάγια γραμμή, 23,6 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, σε μία πολύ οριακή φάση. Ο Mills δεν κατάφερε να εξαργυρώσει αυτή την ευκαιρία, με τους Γερμανούς τελικά να παίρνουν τη νίκη.
Μαυροβούνιο – Αίγυπτος 89-74
Το Μαυροβούνιο έδειξε πολύ νωρίς τη διάθεσή του να τελειώσει το ματς χωρίς άγχος και δυσκολία και σε συνδυασμό με τη νίκη της Λιθουανίας από του Μεξικού, καθάρισε και την υπόθεση πρόκριση. Με 10 γρήγορους πόντους του Radoncic έχτισε ένα διψήφιο προβάδισμα, με την Αίγυπτο να παρουσιάζεται πιο μαχητική σε σύγκριση με την πρεμιέρα παρά την απουσία του Assem Marei λόγω τραυματισμού, αλλά παράλληλα να μην είναι σε θέση να διεκδικήσει νικηφόρο αποτέλεσμα.
Χάρη σε διαδοχικά εύστοχα σουτ του Nikola Ivanovic που μπήκε ζεστός από τον πάγκο, το Μαυροβούνιο έχτισε διαφορά ασφαλείας. Οι “Φαραώ” κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να μην ξεφύγει εντελώς η κατάσταση, αλλά δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο να μειώσουν τη διαφορά σε μονοψήφια τιμή, προκειμένου να απειλήσουν τους αντιπάλους τους. Ο Vucevic ολοκλήρωσε το ματς με 16 πόντους και 7 rebound, με τους Μαυροβούνιους να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στο ματς κόντρα στη Λιθουανία για την πρώτη θέση του ομίλου.
Λίβανος – Καναδάς 73-128
Σε ένα ματς του οποίου το αποτέλεσμα μάλλον ήταν προδιαγεγραμμένο, ο Καναδάς αντιμετώπισε το Λίβανο και έγραψε ιστορία. Η διαφορά ποιότητας ήταν πολύ μεγάλη για να έχουμε κάτι το αξιοσημείωτο, με την τελική έκταση της νίκης του Καναδά να εξαρτάται αποκλειστικά από τη διάθεση των παικτών του. Μία διάθεση που ήταν σε υψηλά επίπεδα, με τον Καναδά να σπάει για τα καλά το ρεκόρ των 37 assist που είχε ο ίδιος ισοφαρίσει πριν από πέντε χρόνια κόντρα στην Ιορδανία. Το κοντέρ σταμάτησε στις 43 με τον Bell-Haynes να έχει 8 από αυτές και τον Alexander-Walker θα προσθέτει άλλες 7. Το πρώτο ημίχρονο έληξε με το σκορ στο 30-66.
Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα δεν άλλαξαν, με τη διαφορά να διογκώνεται και άλλο. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο στατιστικό από την αναμέτρηση είναι ότι οι Καναδοί ευστόχησαν σε 50 από τα 70 σουτ που επιχείρησαν. Το ματς αυτό είχε από την αρχή διαδικαστικό χαρακτήρα και μία ματιά στο τελικό σκορ είναι αρκετή για να κατανοήσει κανένας την εικόνα του.
Φιλιππίνες – Ανγκόλα 70-80
Φιλιππίνες και Ανγκόλα συναντήθηκαν στα πλαίσια του Α’ ομίλου, με το αποτέλεσμα και πάλι να διαφέρει από το αναμενόμενο. Η ομάδα από την Αφρική έδειξε μεγάλη μαχητικότητα και υποχρέωσε την οικοδέσποινα του ομίλου σε πρόωρο αποκλεισμό. Η Ανγκόλα από την πρώτη στιγμή έδειξε πως θα παλέψει για κάθε μπάλα, παίζοντας με πολλή δύναμη και θέληση. Με δυνατή άμυνα και πολλά επιθετικά rebound, οι παίκτες της κατόρθωσαν να μείνουν κοντά στο σκορ όταν οι Φιλιππίνες πήγαν να ανοίξουν τη διαφορά και τελικά ισοφάρισαν με δικό τους σερί στα μέσα του δευτέρου δεκαλέπτου. Τελικά η Ανγκόλα έκλεισε το ημίχρονο μπροστά στο σκορ, με 33-36.
Από πλευράς διοργανωτών, ο Jordan Clarkson για ένα ακόμα παιχνίδι εκβίασε πολλές προσπάθειες, ιδιαίτερα στην αρχή, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξε πιο ώριμα για ορισμένα λεπτά, αλλά στο τέλος έκανε ξανά αρκετά λάθη και δε βοήθησε την ομάδα του όσο θα ήθελε. Μεγάλο πρόβλημα για τις Φιλιππίνες ήταν και πάλι η άμυνά τους, με τους αντιπάλους τους να βρίσκουν όσους πόντους χρειάζονταν για να παραμείνουν μπροστά, παρότι δεν έχουν ιδιαίτερη ποιότητα. Σε σύγκριση με το ματς με την Ιταλία στην πρεμιέρα, η Ανγκόλα κράτησε χαμηλά τα λάθη της και με κάποια μεγάλα σουτ έφτασε και σε διψήφια διαφορά. Οι Φιλιππίνες επιχείρησαν να ανατρέψουν την κατάσταση στο τέλος, αλλά δεν τα κατάφεραν, γνωρίζοντας την ήττα που σε συνδυασμό με τη νίκη της Δομινικανής Δημοκρατίας, πιθανότατα τις αφήνει εκτός συνέχειας.
Ιαπωνία – Φινλανδία 98-88
Η διοργανώτρια του Ε’ ομίλου Ιαπωνία, άφησε πίσω της την ήττα από τη Γερμανία στην πρεμιέρα, αλλά κράτησε τη μαχητικότητα που έδειξε κατά διαστήματα και με μεγάλη ανατροπή επικράτησε της Φινλανδίας. Η διάθεση των Ιαπώνων να παλέψουν φάνηκε από την πρώτη στιγμή, αφού με το καλημέρα έτρεξαν ένα σερί και κράτησαν άποντη τη Φινλανδία για σχεδόν πέντε λεπτά, κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου. Οι Σκανδιναβοί απάντησαν στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν με καλύτερη άμυνα και περισσότερη κίνηση της μπάλας στην επίθεση ανέτρεψαν την κατάσταση και προηγήθηκαν με διψήφια διαφορά, κλείνοντας το ημίχρονο με 36-46.
Στην τρίτη περίοδο, η Φινλανδία έδειξε ότι μπορεί να τελειώσει την υπόθεση νίκη, όταν ξέφυγε με 18 πόντους. Παρόλα αυτά, οι αντίπαλοί τους δεν τα παράτησαν, με το επιμέρους σκορ του δεκαλέπτου να είναι τελικά 27-27. Έπειτα, ξεκίνησαν την τέταρτη περίοδο με σερί, εξανεμίζοντας και την υπόλοιπη διαφορά. Με 4μισι περίπου λεπτά για το τέλος πέρασαν μπροστά και δε σταμάτησαν εκεί, φτάνοντας και στο +9 με τρίποντο του Kawamura, ο οποίος ολοκλήρωσε το ματς με 25 πόντους. Ο Salin προσπάθησε με δύο διαδοχικά τρίποντα να επαναφέρει τη Φινλανδία στη διεκδίκηση του ματς, αλλά οι Ιάπωνες απάντησαν και αυτοί με μεγάλα σουτ, μην αφήνοντας περιθώρια για ανατροπή. Το επιμέρους σκορ του τελευταίου δεκαλέπτου ήταν 33-13 υπέρ της Ιαπωνίας, ενώ ο Joshua Hawkinson ήταν ο μεγάλος της πρωταγωνιστής με 28 πόντους και 19 rebound.
Λιθουανία – Μεξικό 96-66
Η μελλοντική αντίπαλος της Εθνικής μας (αν περάσουμε στην επόμενη φάση) Λιθουανία είχε εύκολο έργο και σήμερα απέναντι στο Μεξικό, μετά την άνετη επικράτησή της επί της Αιγύπτου στην πρώτη της φάσης των ομίλων. Το Μεξικό ξεκίνησε σχετικά καλά το ματς, με τον Giron να σκοράρει 11 πόντους στην πρώτη περίοδο, αλλά η αμυντική του λειτουργία δεν του επέτρεψε να μείνει κοντά στο σκορ για περισσότερο από μερικά λεπτά. Οι Λιθουανοί πάτησαν το γκάζι και έφτασαν εύκολα τη διαφορά στους 15 πόντους, τρέχοντας στο ανοικτό γήπεδο έπειτα από κάθε τους επιτυχημένη άμυνα. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο, έκλεισαν το ημίχρονο με προβάδισμα 19 πόντων και σκορ 53-34.
Στο δεύτερο μέρος η εικόνα δε διαφοροποιήθηκε πολύ, με τη διόγκωση της διαφοράς να φαντάζει με θέμα χρόνου. Πράγματι, οι Λιθουανοί δε δυσκολεύτηκαν σε κανένα σημείο, φτάνοντας σε μία πολύ εύκολη επικράτηση. Πρωταγωνιστής τους ήταν ο Rokas Jokubaitis με 15 πόντους και 7 assist, ενώ ο Valanciunas με 15 πόντους και 12 rebound έφτασε στη 10η θέση των rebounder στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Πλέον, το ενδιαφέρον τους να στρέφεται στην αναμέτρηση με το Μαυροβούνιο, που είχε επίσης εύκολο έργο κόντρα στην Αίγυπτο, που θα κρίνει την πρώτη θέση του ομίλου.
Γαλλία – Λετονία 86-88
Αδιαμφισβήτητα στη μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς, η Λετονία έριξε στο καναβάτσο τη Γαλλία, αφήνοντάς την εκτός συνέχειας! Η Γαλλία ξεκίνησε το ματς με ένα γρήγορο 9-0, δείχνοντας να έχει αφήσει πίσω της το στραπάτσο που υπέστη από τον Καναδά. Ωστόσο, οι Λετονοί με 9 πόντους του Smits σε 7 λεπτά και με πολλή ενέργεια κατόρθωσαν να μείνουν κοντά στο σκορ. Ο Fournier ήταν εξαιρετικός για τη Γαλλία στο ξεκίνημα, έχοντας 15 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, συμπεριλαμβανομένου και ενός δύσκολου buzzer beater τριπόντου, πάνω σε άμυνα. Η Γαλλία συνέχισε να δημιουργεί καλά σουτ με αρκετά paint touches, τα οποία εξαργύρωσε, έχοντας κάποια στιγμή 9 εύστοχα σε 12 προσπάθειες. Ωστόσο και Λετονοί, εκτελώντας άμεσα και από παντού, έμειναν σε απόσταση βολής, με το ημίχρονο να λήγει με σκορ 53-49.
Μετά την ανάπαυλα, οι Γάλλοι πραγματοποίησαν ένα ακόμα σερί και με σημείο αναφορά τον Yabusele έφτασαν στο +11. Δεν το διατήρησαν ωστόσο, αφού ήρθε απάντηση με γρήγορο 7-0 των Λετονών. Η διαφορά έφτασε και πάλι σε διψήφια τιμή όμως, με την ομάδα από τη Βαλτική να δείχνει ότι ξεμένει από λύσεις. Στην τελευταία περίοδο όμως, ο De Colo υπέπεσε στο δεύτερό του αντιαθλητικό φάουλ και αποβλήθηκε. Σε εκείνο το σημείο, το momentum του αγώνα άλλαξε εντελώς, με τους Λετονούς να αρπάζουν την ευκαιρία και να φέρνουν τη διαφορά στο καλάθι. Εκεί ήταν που οι Γάλλοι κατέρρευσαν ψυχολογικά, κάνοντας πολλά λάθη και παίζοντας χωρίς συγκέντρωση. Έτσι, παρά τα χαμηλά της σχήματα η Λετονία έβγαλε άμυνες και κατάφερε να πάρει το πρώτο της προβάδισμα στο ματς, λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη. Ένα προβάδισμα που δεν έχασε ξανά, αφού ο Fransisco αστόχησε στο νικητήριο σουτ, βάζοντας τέλος στην προσπάθεια της Γαλλίας στο φετινό Mundobasket. Για τη Λετονία, μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Zagars που είχε 22 πόντους και 5 assist και ο Smits με 20 πόντους.