Η πρώτη ημέρα του Mundobasket της Ασίας ολοκληρώθηκε, με όλα τα φαβορί να επιβεβαιώνουν τον τίτλο αυτό, αλλά και το ματς που στη θεωρία θα ήταν το πιο αμφίρροπο, να μετατρέπεται σε παράσταση για ένα ρόλο από τον Καναδά, που έκανε πάρτι κόντρα στη Γαλλία. Αναλυτικά, όσα έγιναν την πρώτη μέρα του Mundobasket 2023.
Ανγκόλα – Ιταλία 67-81
Η Ιταλία φάνηκε επηρεασμένη από το λεγόμενο άγχος της πρεμιέρας, ξεκινώντας το ματς με χαρακτηριστική αστοχία στα μακρικά σουτ. Η Αγκόλα από τη μεριά της έδειξε θάρρος και κατάλληλη ψυχολογία για τέτοιο ματς. Με πολλή ένταση και διάθεση να περάσει η μπάλα κοντά στο καλάθι παρουσιάστηκε ιδιαίτερα μαχητική, με το σκορ του πρώτου ημιχρόνου να είναι 40-43, υπέρ της Ιταλίας.
Στο δεύτερο φάνηκε αρχικά ότι η Ιταλία θα βρει ρυθμό και θα ξεφύγει, αλλά η Ανγκόλα δεν τα παράτησε και συνέχισε να παίζει δυνατά, κλείνοντας το 3ο δεκάλεπτο στο μείον 4. Από τα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου η Ιταλία έκλεισε περισσότερο στη ρακέτα της, με την Ανγκόλα να οδηγείται σε πολλά τρίποντα χωρίς ιδανικές προϋποθέσεις, τα περισσότερα από τα οποία ήταν άστοχα. Στα τελευταία πέντε λεπτά είχαν πολύ καλύτερες επιλογές οι Ιταλοί και έφτασαν σε διψήφια διαφορά, με το τελικό σκορ να μη μαρτυρά τις δυσκολίες που της έβαλε η Ανγκόλα. Ο Fontecchio με 19 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ιταλίας, ενώ για την Ανγκόλα ξεχώρισε ο Fernando με 13 πόντους και 5 rebound.
Φινλανδία – Αυστραλία 72-98
Η Φινλανδία με ηγέτη τον Markkanen και εξαιρετικό τον Salin έδειξε ιδιαίτερα μαχητική στην αρχή του αγώνα. Βρέθηκε να προηγείται με 7 στις αρχές του δευτέρου δεκαλέπτου, αλλά η Αυστραλία με μεθοδικότητα και καλή επιθετική λειτουργία έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενη με 40-45. Η άμυνα στον Markkanen ήταν αρκετά καλή και τον οδήγησε σε λάθη και δύσκολα σουτ και υπήρξε προάγγελος όσων θα βλέπαμε στο δεύτερο ημίχρονο.
Στο δεύτερο μέρος η άμυνα των Αυστραλών έσφιξε ακόμα περισσότερο, με τους Φινλανδούς να μην μπορού να βρουν προσπάθειες με καλές προϋποθέσεις. Στην άλλη μεριά του παρκέ, η λειτουργία των Boomers ήταν εξαιρετική και σε συνδυασμό με την άμυνα που προαναφέραμε, η διαφορά έφτασε και τους 29 πόντους (61-90). Το τελικό σκορ δείχνει ακριβώς πόσο εύκολο έργο είχε η Αυστραλία στο δεύτερο μέρος. Πρωταγωνιστές ήταν οι Mills (28 πόντοι) και Giddey, που άγγιξε το triple-double, με 14 πόντους, 9 rebound και 8 assist.
Μεξικό – Μαυροβούνιο 71-91
Το Μεξικό ήταν μαχητικό από την πρώτη στιγμή, μη δείχνοντας διάθεση να συμβιβαστεί με το ρόλο του αουτσάιντερ. Τελείωσε την πρώτη περίοδο με το σκορ ισόπαλο (19-19), αλλά το Μαυροβούνιο
με σημείο αναφοράς το μεγάλο του αστέρι, Nikola Vucevic, έχτισε μία διψήφια διαφορά κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου. Τελικά το ημίχρονο έληξε με σκορ 39-48 υπέρ των Βαλκάνιων, που έδειξαν ότι μάλλον δε θα δυσκολευτούν.
Στο δεύτερο μέρος οι Μεξικάνοι δεν τα παράτησαν, βγάζοντας πολλή ενέργεια. Με σημείο αναφοράς στο 2ο μέρος τον ψηλό του, Ibarra, κατάφεραν να μείνουν σχετικά κοντά. Δεν κατόρθωσαν να φτάσουν σε απόσταση βολής όμως, και στο τελευταίο πεντάλεπτο κατέρρευσαν εντελώς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει η διαφορά τους 20 πόντους. Ο εξαιρετικός Vucevic σημείωσε 27 πόντους και μάζεψε 9 rebound χάνοντας για λίγο το double double. Έδειξε, όμως, ότι είναι σε εξαιρετική κατάσταση ενόψει της συνέχειας.
Λετονία – Λίβανος 109-70
Η Λετονία δεν αντιμετώπισε καμία δυσκολία απέναντι στον Λίβανο, που δεν μπόρεσε να δείξει ανταγωνιστικό πρόσωπο μετά το πρώτο δίλεπτο του αγώνα. Η επίθεση των Λετονών είχε εξαιρετικό ρυθμό από την αρχή, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα 11 εύστοχα τρίποντα που είχαν στο πρώτο ημίχρονο. Davis και Dairis Bertans ήταν υπεύθυνοι για 6 από αυτά, με το πρώτο ημίχρονο να λήγει με το επιβλητικό 55-30.
Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του ματς δεν άλλαξε ιδιαίτερα, όπως μαρτυρά και το τελικό σκορ. Η αποστολή της Λετονίας δεν προβλεπόταν δύσκολη, και οι παίκτες της ομάδας φρόντισαν να μην αμφισβητηθεί σε κανένα σημείο του αγώνα αυτό, μη δίνοντας κανένα περιθώριο στους αντιπάλους τους. Παράλληλα, απέδειξαν πως είναι αποφασισμένοι για το καλύτερο, παρά την απουσία του μεγάλου τους αστεριού, Kristaps Porzingis. Διακριθέντες ήταν οι Dairis Bertans με 20 πόντους και 4 assist, και ο Rolands Smits, με 17 πόντους και 7 rebound.
Δομινικανή Δημοκρατία -Φιλιππίνες 87-81
Σε ένα ματς γεμάτο ένταση, αγωνία και μπάσκετ…αλάνας η Δομινικανή Δημοκρατία έκαμψε την αντίσταση των μαχητικών Φιλιππίνων, κάνοντας σημαντικό βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Towns και Clarkson, φυσικά, ήταν τα δύο βασικά όπλα των ομάδων τους, οι οποίες για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα έδειξαν ότι είναι ισοδύναμες.
Ο Jordan Clarkson ξεκίνησε το ματς με αρκετά άστοχα σουτ, αλλά επανήλθε στο 2ο δεκάλεπτο, κλείνοντας το ημίχρονο με 18 πόντους. Ο Towns από την άλλη φάνηκε να χάνεται κάπως μετά τα πρώτα λεπτά, αλλά βρήκε το ρυθμό του στο δεύτερο μέρος. Από το 22′ και μετά οι δύο ομάδες αντάλλασσαν συνεχώς καλάθια, με καμία από τις δύο να μην παίρνει διαφορά μεγαλύτερη των δύο κατοχών. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης, με τη FIBA να ανακοινώνει πως υπήρχαν 38.115 θεατές στο γήπεδο.
Οι δύο ομάδες μπήκαν στο τελευταίο πεντάλεπτο έτοιμες να δώσουν μεγάλη μάχη, αλλά ο Clarkson στέρησε από τον εαυτό του και την ομάδα του αυτή την ευκαιρία. Με 3:37 να απομένουν για τη λήξη, αποβλήθηκε με 5 φάουλ, μεταξύ των οποίων και δύο ανόητα επιθετικά. Οι Δομινικανοί εκμεταλλεύθηκαν τη συγκυρία, δημιούργησαν μία διαφορά 6 πόντων, την οποία διατήρησαν έως το τέλος. Πρωταγωνιστής, φυσικά, ήταν ο Karl-Anthony Towns, που έκανε double-double, με 26 πόντους και 10 rebound.
Γερμανία- Ιαπωνία 81-63
Για τον όμιλο της Οκινάουα, η Γερμανία αντιμετώπισε την οικοδέσποινα Ιαπωνία, με τον αγώνα να έχει ξεκάθαρο φαβορί. Οι διοργανωτές παρέμειναν κοντά στο σκορ για τα πρώτα πέντε λεπτά, με τον Watanabe να έχει δύο εύστοχα τρίποντα και δύο τάπες στο διάστημα αυτό. Ωστόσο, εκεί ήταν που οι Γερμανοί πάτησαν το γκάζι και με ένα σερί 11-0, έχτισαν μία διαφορά που διατήρησαν χωρίς κόπο για το υπόλοιπο παιχνίδι.
Η Ιαπωνία επιστράτευσε κάποιες άμυνες ζώνης προκειμένου να κόψει τον επιθετικό ρυθμό της Γερμανίας, αλλά αυτό δε συνέβη. Franz και Mo Wagner ήταν πολύ αποτελεσματικοί στις προσπάθειές τους, με το ημίχρονο να λήγει με σκορ 53-31.
Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα δεν άλλαξε, με τους Γερμανούς να έχουν πολύ καλό ρυθμό και ταυτόχρονα να αποτρέπουν τους αντιπάλους τους από το να πετύχουν το ίδιο. Δεν πάτησαν ιδιαίτερα το γκάζι και η διαφορά δεν εκτοξεύτηκε, έχοντας ήδη το μυαλό τους στη συνέχεια. Αξίζει να σημειώσουμε, ωστόσο, πως με 5 λεπτά να απομένουν για τη λήξη, ο Franz Wagner, που είναι μάλλον ο ποιοτικότερος παίκτης της ομάδας τραυματίστηκε στο πόδι. Μένει να δούμε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημά του, ενόψει της συνέχειας. Πρωταγωνιστής ήταν ο αδερφός του, Moritz Wagner, που ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 25 πόντους και 9 rebound.
Αίγυπτος – Λιθουανία 67-93
Η Λιθουανία έκανε και αυτή ποδαρικό με το δεξί στις υποχρεώσεις της στο Mundobasket, αφού δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες κόντρα στην Αίγυπτο. Ο Valanciunas ήταν κυρίαρχος από την πρώτη στιγμή, έχοντας 13 πόντους και 6 rebound μέσα σε μερικά λεπτά αγώνα. Στη δεύτερη περίοδο η Αίγυπτος έκανε μία προσπάθεια να μπει στο παιχνίδι, με τον Shousha να δίνει πολλή ενέργεια, αλλά το ημίχρονο έληξε με διψήφια διαφορά (34-47), η οποία έδειξε ότι το μέλλον του αγώνα είναι προδιαγεγραμμένο.
Στο τρίτο δεκάλεπτο η Λιθουανία δεν κατόρθωσε να ξεφύγει με μεγάλη διαφορά, αλλά και η Αίγυπτος με τη σειρά της δεν μπόρεσε να ρίξει τη διαφορά σε μονοψήφια τιμή. Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι αντιστάσεις της αφρικανικής ομάδας κάμφθηκαν πλήρως, με το προβάδισμα της Λιθουανίας να ξεπερνά και τους 30 πόντους. Πρωταγωνιστής, φυσικά, ήταν ο Valanciunas, που τελείωσε τον αγώνα με 15 πόντους και 10 rebound.
Καναδάς – Γαλλία 95-65
Αναμφισβήτητα το καλύτερο ματς της ημέρας, τουλάχιστον στα χαρτιά, μία και το τελικό αποτέλεσμα δε δείχνει πόσο κοντά είναι οι δύο ομάδες σε θεωρητικό επίπεδο. Ο Καναδάς πραγματικά διέλυσε τη Γαλλία και ήταν σταθερά καλύτερος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, από τη στιγμή που ξεπέρασε το άγχος της πρεμιέρας.
Οι Γάλλοι ξεκίνησαν με σερί 7-0, αλλά ο Καναδάς απάντησε γρήγορα, με δύο βροντερά καρφώματα ο Brooks. Στα πρώτα λεπτά η ομάδα του Jordi Fernandez έμοιαζε κάπως ασύνδετη επιθετικά, αλλά στα μέσα του 2ου δεκαλέπτου έσφιξε την άμυνά της. Αυτό οδήγησε σε εύκολα καλάθια στο ανοικτό γήπεδο, που έδωσαν αυτοπεποίθηση στον Καναδά, ενώ από πλευράς Γαλλίας, μόνο ο Fournier αποτελούσε σταθερή απειλή, έχοντας 19 πόντους με 7/12 σουτ στο πρώτο ημίχρονο. Στην ανάπαυλα, το σκορ ήταν 43-40 υπέρ του Καναδά.
Στην επανάληψη, ήρθε η πραγματική κατηφόρα. Ο Shai Gilgeous-Alexander βρήκε ρυθμό, πετυχαίνοντας 13 πόντους σε 6,5 λεπτά στο τρίτο δεκάλεπτο. Από τη μεριά της η Γαλλία δεν μπόρεσε να βρει σημείο αναφοράς στην επίθεση, με τον Fournier να υποχρεώνεται σε δύσκολες προσπάθειες. Η δυστοκία των Γάλλων και στις δύο πλευρές του παρκέ συνεχίστηκε για αρκετά λεπτά, με αποτέλεσμα η διαφορά να φτάσει μέχρι και τους 34 πόντους (90-56). Επί της ουσίας, οι δευτεραθλητές Ευρώπης δεν μπήκαν στο ματς μετά από το ξέσπασμα που έκανε ο Καναδάς στην τρίτη περίοδο, με το τελικό σκορ να αποτυπώνει πλήρως τη διαφορά στην απόδοση των δύο ομάδων. Μεγάλος πρωταγωνιστής, φυσικά, ήταν ο Shai Gilgeous-Alexander, που τελείωσε το ματς με 27 πόντους, 13 rebound και 6 assist.