Μετά την αναδρομή στον πρώτο και τον δεύτερο όμιλο, η συντακτική ομάδα του Sportstherapy.gr, περνάει από… κόσκινο τον όμιλο της δικής μας εθνικής ομάδας. Οι αντίπαλοι, το πρόγραμμα του ομίλου, οι βλέψεις των ομάδων και τα μεγάλα τους αστέρια. Καθίστε αναπαυτικά και… απολαύστε.
HΠΑ
Η ποιότητα της TEAM USA, ακόμα και όταν δεν κατεβαίνει με όλα τα μεγάλα της αστέρια είναι μάλλον αδιαμφισβήτητη. Με προπονητή τον Steve Kerr και βοηθό του τον Eric Spoelstra, οι Αμερικανοί θέλουν να επιστρέψουν στο θρόνο τους, στο πρώτο σκαλί του βάθρου, εκεί από όπου έλειψαν το 2019, τερματίζοντας στην 7η θέση. Γενικά, η παράδοση των Αμερικανών σε Mundobasket που γίνονται στην Ασία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς πέρα από την αποτυχία το 2019 στην Κίνα, υπάρχει και η ήττα από τη δική μας εθνική ομάδα στη Σαϊτάμα το 2006. Yπάρχει ποιότητα συσσωρευμένη στις ΗΠΑ, με παίκτες όπως ο Ingram, ο Brunson, ο Haliburton, o Portis, o Bridges και άλλα αστέρια του ΝΒΑ και με αδιαμφισβήτητα, με τέτοιο υλικό, οτιδήποτε λιγότερο από την επιστροφή στην κορυφή θα θεωρηθεί αποτυχία.
Το depth chart των ΗΠΑ
Γκαρντ: Βridges, Brunson, Edwards, Haliburton, Reaves
Φόργουορντ: Bancherro, Hart, Ingram, Johnson, Portis
Center: Jackson, Kesler
To αστέρι: Brandom Ingram
Player to watch: Jalen Brunson
Στόχος: Το χρυσό μετάλλιο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο…
Ελλάδα
Η εθνική μας ομάδα κατεβαίνει σε μια μεγάλη διοργάνωση, με τις χαμηλότερες προσδοκίες ίσως, μαζί με τα Eurobasket του 2011 και του 2017. Χωρίς Γιάννη Αντεντοκούνμπο, χωρίς Καλάθη, χωρίς Σλούκα, το ταβάνι της «γαλανόλευκης», σε θεωρητικό επίπεδο, είναι πιο χαμηλό από ποτέ. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς μετά από πολλά χρόνια, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα πάει σε ένα μεγάλο τουρνουά, χωρίς τις…φανφάρες του παρελθόντος. Βήμα – βήμα θα πορευτεί η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, η οποία ακόμα και έτσι διαθέτει σημεία αναφοράς. Ο Τhomas Walkup σε ρόλο νατουραλιζέ, ο Παπαγιάννης στο «5», ο προερχόμενος από εξαιρετική σεζόν Παπανικολάου, ο έμπειρος Παπαπέτρου και ο ανανεωμένος Μήτογλου, μαζί με τους ελπιδοφόρους Λούντζη και Ρογκαβόπουλο, αποτελούν μια σταθερά για την Ελλάδα, που θα προσπαθήσει να ανατρέψει τα προγνωστικά και να φτάσει ψηλά για πρώτη φορά μετά το 2006.
To depth chart της εθνικής μας
Γκαρντ: Walkup, Λούντζης, Μποχωρίδης, Μωραΐτης, Λαρεντζάκης
Φόργουορντ: Παπανικολάου, Ρογκαβόπουλος, Παπαπέτρου, Θ. Αντεντοκούνμπο, Μήτογλου
Center: Παπαγιάννης, Χατζηδάκης
Το αστέρι: Τhomas Walkup
Player to watch: Νίκος Ρογκαβόπουλος
Στόχος: Σε πρώτο επίπεδο να αποφύγει τις περιπέτειες και να περάσει εύκολα τον όμιλο. Σε δεύτερο να διεκδικήσει την είσοδο στην οχτάδα. Αν φτάσει ως εκεί, ανάλογα με τα σταυρώματα, όλα είναι πιθανά.
Πρόβλεψη: Αν κυλήσουν όλα φυσιολογικά, μια θέση στους «8» θα παιχτεί μεταξύ Ελλάδας και Λιθουανίας. Εκεί, οι δύο ομάδες, θα ξεκινήσουν από ακριβώς την ίδια αφετηρία…Νέα Ζηλανδία
Η δεύτερη εκπρόσωπος της Ωκεανίας στη διοργάνωση, μπορεί να είναι φημισμένη για τον περιβόητο χορό «Χάκα», ωστόσο δεν παύει να διαθέτει και μια πάντα επικίνδυνη ομάδα στο μπάσκετ. Έδειξαν την κλάση της το 2019 στον όμιλο, που συνάντησε ξανά την εθνική μας και την δυσκόλεψε πάρα πολύ και λίγο έλειψε να την αφήσει εκτός συνέχειας, ενώ είχε πετύχει και μια εντυπωσιακή νίκη επί των Μαυροβούνιων. Δεν είναι ομάδα φτιαγμένη για να φτάσει ως τα νοκ άουτ, αλλά παίζει πάντοτε αλέγρο μπάσκετ, ευχάριστο στο μάτι, που συνήθως καθιστά τους αγώνες της άκρως ελκυστικούς. O Steven Adams (καλύτερος εν ενεργεία Νεοζηλανδός παίκτης) δεν δίνει το παρών, και έτσι ο Paul Henare θα στηριχτεί κυρίως στους αδερφούς Webster και στον Fotu.
Το depth chart της Νέας Ζηλανδίας
Γκαρντ: T. Webster, Illi, C. Webster, Cameron
Φόργουορντ: Αbbercrombie, Te Rangi, Harris, Delaney, Fotu, Vodanovich
Center: Hunt, Timins, Wetzel
To αστέρι: Τai Webster
Player to watch: Ιsaac Fotu
Στόχος: Στον όμιλο που βρίσκεται οι δυνατότητές της είναι μάλλον περιορισμένες. Αν καταφέρει να κερδίσει την Ελλάδα και να κάνει την απόλυτη έκπληξη θα ήταν σαν να παίρνει το δικό της… χρυσό μετάλλιο.
Player to watch: Σε κάποιον άλλο όμιλο, θα έβαζε σοβαρή υποψηφιότητα για πρόκριση στη Β’ φάση. Σε αυτόν μάλλον θα συμβιβαστεί στη μία νίκη επί της Ιορδανίας.
Ιορδανία
Ακόμα μια ομάδα, που η παρουσία της και μόνο στη διοργάνωση είναι ένας μεγάλος άθλος, μια μεγάλη επιτυχία. Πηγαίνει στα γήπεδα της Ασίας, για την τρίτη συμμετοχή σε Μουντομπάσκετ στην ιστορία της, χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις για κάτι παραπάνω από μια αξιοπρεπή συμμετοχή στον όμιλο. Η παρουσία του Hollis Jefferson στον όμιλο των Αράβων αποτελεί μια «ατραξιόν» και έναν παράγοντα που μπορεί να τους δυναμώσει ελαφρώς, όμως αυτό δεν φαίνεται να αρκεί για να τα βάλουν με… γίγαντες του Παγκοσμίου Μπάσκετ. Στην ομάδα υπάρχει και Al Duwari (ή αλλιώς Duverioglou), που τον μάθαμε από το πέρασμά του από την Φενερμπαχτσέ.
Το depth chart της Ιορδανίας
Γκαρντ: Αbou, Ade, Ibrahim, Canaan, Tucker, Aledi, Hamouri
Φόργουορντ: Αl Nandawi, Abas, Hollis Jefferson, Al Hamarseh
Center: Αl Duwari, Hussein
Το αστέρι: Ηοllis Jefferson
Player to watch: Αl Duwari
Στόχος: Μια αξιοπρεπής παρουσία και ίσως η νίκη επί της Νέας Ζηλανδίας
Πρόβλεψη: Ταβάνι της η 3η θέση στον όμιλο, δύσκολα θα φτάσει όμως ως εκεί.