Η καλύτερη εποχή για τους φίλους της Euroleague και του μπάσκετ γενικότερα έφτασε, αφού οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης θα κοντραριστούν σε σειρές πέντε αγώνων για μία θέση στο Final Four και μετά τη σειρά του Παναθηναϊκού, θα καταπιαστούμε με αυτή του “αιωνίου” του αντιπάλου. Ο Ολυμπιακός, για τον οποίο θα μιλήσουμε στην παρούσα ανάλυση, θα κληθεί να πραγματοποιήσει μία υπέρβαση και να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας για να βρεθεί στο Βερολίνο. Πόσο εφικτό είναι αυτό, όμως;
Παραδοσιακά, το ζευγάρι ανάμεσα στην ομάδα που τερματίζει 4η και αυτή που είναι 5η στη regular season, είναι το πιο αμφίρροπο, τουλάχιστον στη θεωρία, αφού τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αρκετά Game 5’s σε όλα τα ζευγάρια. Το ίδιο ισχύει και φέτος, με την Μπαρτσελόνα να μπορεί να χαρακτηριστεί φαβορί μόνο λόγω του πλεονεκτήματος έδρας, αφού οι δύο ομάδες δείχνουν ισοδύναμες. Και οι δύο μπορούν να χτυπήσουν τα αδύναμα σημεία της αντιπάλου τους, γεγονός που μας προετοιμάζει για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σειρά.
Τις τελευταίες ημέρες της regular season είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για το αν ο Ολυμπιακός πρέπει να προτιμήσει τη Μονακό από την Μπαρτσελόνα. Δεν έχει νόημα να σταθούμε στις διαφορές των δύο ομάδων, αφού οι μπλαουγκράνα είναι τελικά ο αντίπαλος. Ωστόσο, θα πούμε ότι οι δύο-κατά τα άλλα τελείως διαφορετικές-ομάδες έχουν ένα κοινό στοιχείο: μέγεθος και αθλητική ικανότητα, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας, που χαρακτηρίζει το παιχνίδι των “ερυθρολεύκων” τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό καθιστά το ματσάρισμα αρκετά δύσκολο και φαίνεται δεδομένο πριν καν αρχίσει η σειρά, πως θα κριθεί στις λεπτομέρειες.
Το μέγεθος που διαθέτει η Μπαρτσελόνα αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της σειράς. Όπως προαναφέραμε, μπορεί να κάνει δύσκολη την κυκλοφορία της μπάλας, αφού πέρα από το ύψος και τα μεγάλα χέρια, αρκετοί από τους παίκτες του Grimau έχουν την αντίληψη να μπουν σε passing lanes και να βρουν κλεψίματα που θα οδηγήσουν άμεσα σε αιφνιδιασμό. Ο Kalinic είναι ο βασικός εκφραστής αυτού, οι δύο Τσέχοι (Satoransky και Vesely) είναι εξαιρετικοί επίσης, ενώ δευτερευόντως και ο Parker μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ο Σέρβος forward ουσιαστικά αποτελεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο για το Γιώργο Μπαρτζώκα, αφού μπορεί να αμυνθεί απέναντι σε κάθε δράση του Ολυμπιακού και παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει τόσο εκτός μπάλας στην επίθεση, όσο και ως πόλος δημιουργίας, με το άρτιο παιχνίδι του στο post.
Αυτός, βέβαια, που έχει αποτελέσει το βασικότερο γρανάζι για την Μπαρτσελόνα σε όλη τη σεζόν, είναι ο Vesely. Ο Τσέχος είναι εκπληκτικός και στις δύο πλευρές του παρκέ, με όλους του τους δείκτες να το επιβεβαιώνουν. Η παρουσία του κάνει όλη την ομάδα καλύτερη και το γεγονός ότι από τον πάγκο έρχεται ο αδύναμος αμυντικά Hernangomez, τον καθιστά ακόμα πιο απαραίτητο για τη συνολική λειτουργία της. Το πακέτο που φέρνει στο τραπέζι είναι γνωστό μετά από τόσα χρόνια. Είναι εξαιρετικός σε καταστάσεις μετά από screen στην μπάλα, αφού μπορεί να βυθιστεί στη ρακέτα, να σουτάρει, αλλά και να διαβάσει τις άμυνες και να βρει καλές πάσες. Στο πιο πρόσφατο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες, είχε κάνει μεγάλη ζημιά στην άμυνα με αλλαγές έχοντας σωστές τοποθετήσεις απέναντι στα mismatch στη ρακέτα και δυσκολεύοντας τα αμυντικά rebound για τους Πειραιώτες. Ωστόσο, έμεινε στο παρκέ μόλις 18 λεπτά, λόγω προβλημάτων με φάουλ. Ο Fall ήταν η βασική αιτία αυτού, καθώς έχει μεγάλο πλεονέκτημά απέναντί του στο post και γενικά μετά από καταστάσεις pick and roll, στις οποίες εκμεταλλεύθηκε τα hedge του Τσέχου για να πάρει καλή θέση κοντά στο καλάθι.
Γενικά οι Πειραιώτες διαθέτουν μεγαλύτερο βάθος λύσεων στις θέσεις των ψηλών. Έχουν όμως και περισσότερα ερωτηματικά, σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των παικτών που αγωνίζονται στις θέσεις “4” και “5”. Οι Milutinov και Petrusev δεν έχουν αγωνιστικό ρυθμό και ο Peters δε βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή φόρμα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο τελευταίος είναι πολύ σημαντικός για τον τρόπο παιχνιδιού των “ερυθρολεύκων” στην επίθεση και αν δεν είναι αρκετά εύστοχος ώστε να κερδίσει τα λεπτά του, τα δύσκολα ματσαρίσματα που θα έχει στην άμυνα, πιθανότατα θα τον φέρουν στον πάγκο. Με τον Petrusev να προέρχεται από αγωνιστική απραξία και τον Παπανικολάου να μην ταξιδεύει λόγω ίωσης, όμως, η εξίσωση στη θέση του power forward μπορεί να γίνει δύσκολη. Ο Petrusev πάντως έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως “κρυφό χαρτί”, αφού δεν έχει αγωνιστεί στα δύο ματς που έχουν δώσει Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα φέτος. Επίσης, αν είναι σε καλή κατάσταση, δεν αποκλείεται να τον δούμε στο ίδιο σχήμα με τον Peters.
Στο “5” τώρα, ο Milutinov μπορεί να έχει χάσει τη θέση του από τον Wright εξαιτίας του τραυματισμού του, αλλά θεωρούμε πως μπορεί να τον ξεπεράσει στην ιεραρχία στη σειρά αυτή. Στη Βαρκελώνη βρισκόταν στο παρκέ και στα δύο πολύ καλά διαστήματα της ομάδας του και παρότι τα νούμερά του δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο, το pick and roll του με τον Williams-Goss έβαλε πολλά προβλήματα στην άμυνα των Καταλανών. Μιλώντας για τον Williams-Goss, ο Αμερικανός εξέθεσε στο μέγιστο βαθμό την αδυναμία του Hernangomez στην άμυνα και ήταν ο βασικός λόγος που ο Ολυμπιακός πλησίασε στη μεγάλη ανατροπή. Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις και το πακέτο του δείχνει το πλέον κατάλληλο για να χτυπήσει στα αδύναμα σημεία της ομάδας του Grimau.
Αν θα έπρεπε να σταθούμε σε ένα συγκεκριμένο τομέα του παιχνιδιού, ο οποίος θεωρούμε πως θα κρίνει τα περισσότερα στη σειρά, αυτός είναι τα rebound. Η Μπαρτσελόνα είναι σταθερά μέσα στη σεζόν μία από τις καλύτερες ομάδες της Euroleague στο να ανανεώνει κατοχές μετά από άστοχα σουτ της, την ώρα που οι νταμπλούχοι Ελλάδας είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες στην εξασφάλιση του αμυντικού rebound. Εδώ, βέβαια, υπάρχει κάτι οξύμωρο. Οι Πειραιώτες έχουν χάσει και μάλιστα με διαφορά τη μάχη των rebound σε πολλά από τα ματς που μπορούν να χαρακτηριστούν δύσκολα μέσα τη σεζόν, συμπεριλαμβανομένων των δύο με τους μπλαουγκράνα, αυτών κόντρα στη Μονακό και του πιο πρόσφατου με τον Παναθηναϊκό (για τη Euroleague). Παράλληλα, με την άμυνα με αλλαγές να είναι η τακτική που επιστρατεύεται όλο και περισσότερο στα κρίσιμα παιχνίδια, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα επικρατήσει τελικά στο κομμάτι των rebound, με τα πολλά mismatch που δημιουργούνται. Το τελευταίο διάστημα, όταν αμύνονται με αυτόν τον τρόπο οι “ερυθρόλευκοι” δείχνουν να χάνουν πολλές διεκδικήσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν επιτρέπουν στους αντιπάλους τους να βρουν καλές προϋποθέσεις εκτέλεσης και με τα επίπεδα ενέργειας να ανεβαίνουν στα playoff λόγω του κινήτρου, ενδέχεται να δούμε διαφορετική εικόνα και στα rebound.
Ένα βασικό κομμάτι που πρέπει να εξετάσουμε στην επίθεση των δύο ομάδων στο μισό γήπεδο, είναι φυσικά το pick and roll. Ο Ολυμπιακός διαθέτει τον Williams-Goss, που είναι αρκετά αποτελεσματικός ως χειριστής και τους Milutinov και Wright, που τον πλαισιώνουν καλά. Απέναντι στον Hernangomez φάνηκε αυτό, αφού ο Ισπανός εκτίθεται σημαντικά, αντισταθμίζοντας την επιθετική του παραγωγή. Τα hedge που προτιμά ο Grimau πάνω στους αντίπαλους χειριστές βάζουν γενικά σε δύσκολη θέση τους ψηλούς του κάποιες φορές, αλλά είδαμε πως ο Vesely μπορεί να αποσυντονίσει τον Walkup. Στην άλλη μεριά του παρκέ, ήδη μνημονεύσαμε το πλήρες παιχνίδι του Τσέχου σε τέτοιες καταστάσεις, ενώ και οι χειριστές της Μπαρτσελόνα διαφέρουν μεταξύ τους. Οι Satoransky και Rubio αποφεύγουν την εκτέλεση, ειδικά μετά από ντρίμπλα, ενώ ο Laprovittola έχει το ιδανικό πακέτο για να χτυπήσει το drop του Fall και του Milutinov. Η πίεση πάνω στην μπάλα, λοιπόν, και στο τέλος του παιχνιδιού η αποτελεσματικότητα στις αλλαγές, θα κρίνουν πολλά, με την κατάσταση του Walkup μετά τις ενοχλήσεις στη μέση να είναι βαρύνουσας σημασίας και για τα δύο.
Ένα στοιχείο που έχει συζητηθεί αρκετά, είναι η διαφορά εμπειρίας στους δύο πάγκους. Ο Μπαρτζώκας σίγουρα έχει περισσότερα…γαλόνια από τον Grimau, που προπονεί για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο. Ωστόσο ο Ισπανός δεν έδειξε να έχει πρόβλημα στη διαχείριση όλη τη σεζόν και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να δω πώς μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί αυτή η διαφορά εμπειρίας. Με εξαίρεση ίσως κάποια τρικ που μπορεί να έχει ετοιμάσει ο Μπαρτζώκας, στη λογική αυτών που είχαμε δει από τον Ιτούδη στην περσινή σειρά του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε, δε φαίνεται να υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Αυτά θα φανούν στην πράξη, βέβαια, αφού πολύ συχνά στις σειρές playoff οι προπονητές δεν εμφανίζουν όλα τους τα όπλα από την αρχή.
Σε μια σειρά πέντε αγώνων, τα κουκιά είναι μετρημένα για την ομάδα που έχει μειονέκτημα έδρας. Πρέπει να τα δώσει όλα για να πάρει τουλάχιστον ένα από τα δύο πρώτα παιχνίδια στην έδρα του αντιπάλου και μετά να προστατεύσει την έδρα του. Μοιάζει απλοϊκή η παραπάνω πρόταση, αλλά αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως η έδρα δεν έχει σπάσει ποτέ στη Euroleague σε Game 5, τότε καταλαβαίνουμε πως ουσιαστικά ο μόνος δρόμος είναι αυτός που προαναφέρθηκε. Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση για τους Πειραιώτες είναι πως ταξιδεύουν στη Βαρκελώνη με ερωτηματικά αναφορικά με την κατάσταση των Walkup και Παπανικολάου. Ο πρώτος ακολούθησε την αποστολή αλλά εξακολουθεί να έχει ενοχλήσεις, ενώ ο δεύτερος έμεινε στην Ελλάδα εξαιτίας της ίωσης που τον ταλαιπωρεί.
Το γενικότερο κλίμα των τελευταίων ημερών δείχνει πως υπάρχει η πεποίθηση πως ο Ολυμπιακός θα υπερκεράσει το εμπόδιο της πρωταθλήτριας Ισπανίας. Οι Πειραιώτες διαθέτουν εμπειρία και η συνολική πορεία των δύο ομάδων δείχνει πως είναι λίγο-πολύ ισοδύναμες. Ακόμα και έτσι, λόγω του πλεονεκτήματος της έδρας η Μπαρτσελόνα μπαίνει στη σειρά με ένα μικρό προβάδισμα, που μένει να δούμε αν θα της είναι αρκετό. Η ελληνική ομάδα από τη μεριά της, έχει σοβαρές πιθανότητες, αλλά χωρίς να είναι πλήρης τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ.