Χθες γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα ντέρμπι που δεν ολοκληρώθηκε, το οποίο έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα τέτοιων. Επίσης, είχαμε μία ακόμα πρωτοτυπία, αφού αντικείμενο των ανακοινώσεων και των δηλώσεων μετά τη διακοπή δεν ήταν ο διαιτητής όπως συνήθως, ή κάποιος αντίπαλος αλλά…ο γιατρός του αγώνα.
Εν συντομία, αιτία της διακοπής ήταν μία κροτίδα, η οποία έπεσε δίπλα στους αναπληρωματικούς παίκτες του Παναθηναϊκού που έκαναν ζέσταμα, με αποτέλεσμα να τους προκαλέσει έντονη δυσφορία και ζαλάδα. Πιο έντονα αποτελέσματα είχε πάνω στον Χουάνκαρ, ο οποίος έπεσε κάτω, με τα πλάνα να δείχνουν ότι είχε επηρεαστεί σημαντικά από αυτό την έκρηξη της κροτίδας δίπλα του. Η αποστολή του Παναθηναϊκού πήγε στα αποδυτήρια και δεν εμφανίστηκε ξανά στον αγωνιστικό χώρο, με τη διακοπή του αγώνα να οριστικοποιείται περισσότερο από 90 λεπτά μετά το συμβάν.
Φυσικά, ακολούθησε το θέατρο του παραλόγου. Με τον κανονισμό να αναφέρει πως η απόφαση διακοπής ή μη, πρέπει να παρθεί με βάση το αν ο παίκτης που αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας ρίψης αντικειμένου είναι σε θέση να συνεχίσει ή όχι, η μοίρα του αγώνα βρέθηκε ξαφνικά στα χέρια του γιατρού. Όπως αναφέρει και το φύλλο αγώνα, άνθρωποι των δύο ομάδων πίεζαν τον κύριο Γώγο να αλλάξει τα όσα έγραψε. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός από τη μεριά της, βασιζόμενη σε μία φωτογραφία του γιατρού με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικοινώνησε στον κόσμο πως ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός, λόγω συμπάθειας προς τον Ολυμπιακό. Άσχετα με το αν ισχύει αυτό-που φαίνεται πως δεν ισχύει-η ενέργεια αυτή οδήγησε σε στοχοποίηση του γιατρού, με τον ίδιο να δηλώνει πως δέχθηκε υβριστικά μηνύματα και τηλεφωνήματα. Και μάλιστα, δεν υπάρχει ουδεμία άλλη τοποθέτηση, επίσημη ή μη, πέραν ενός υπονοούμενου.
Το ζήτημα εδώ είναι πως δεν υπάρχει απαραίτητα αντικειμενικός τρόπος να κριθεί αν ένας παίκτης που έχει υποστεί κάτι παρόμοιο, μπορεί να συνεχίσει ή όχι, τουλάχιστον με τα μέσα που υπάρχουν στο ιατρείο ενός γηπέδου. Φυσικά, εκ των υστέρων, με βάση τη διάγνωση του “Υγεία” είναι σαφές πως ο παίκτης δεν μπορούσε να αγωνιστεί με τη ζημιά που υπέστη. Αλλά ξεκάθαρη απάντηση δεν μπορούσε να δώσει ο γιατρός.
Και ερχόμαστε τώρα στην αντίδραση της πλευράς του Ολυμπιακού. Έχουμε φτάσει στο βράδυ της Δευτέρας και κανένας από την ΠΑΕ δεν έχει καταδικάσει δημόσια τη ρίψη της κροτίδας, ούτε έχει ευχηθεί “περαστικά” στον παίκτη του Παναθηναϊκού. Αντ’ αυτού, ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε λόγο για θέατρο του Χουάνκαρ και τόνισε πως ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε να συνεχίσει, παρότι οι παίκτες του ήθελαν να παίξουν. Επιπλέον, ανέφερε πως η κροτίδα έσκασε πιο μακριά από τον Χουάνκαρ, σε σχέση με άλλους παίκτες του Παναθηναϊκού, δείχνοντας ξεκάθαρα με έναν ακόμη τρόπο ότι δεν πίστευε πως η κατάσταση του Ισπανού αμυντικού ήταν τόσο σοβαρή όσο παρουσιαζόταν. Καλά, το ότι ήταν αναπληρωματικός και το ότι δε γίνεται συχνά αλλαγή αριστερού μπακ, δεν μπορώ καν να το σχολιάσω.
Και έρχομαι, λοιπόν, να ρωτήσω το εξής: πώς είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με το αν ήταν κοντά ή μακριά στο θύμα η κροτίδα και αν ήταν στημένος ή όχι ο γιατρός; Έπεσε αντικείμενο και δη κροτίδα μέσα στο χορτάρι, και εμείς τι συζητάμε ακριβώς; Ναι, ο κανονισμός λέει ότι η διακοπή ή μη του αγώνα εξαρτάται από το αν ήταν σε θέση να συνεχίσει ο παίκτης, αλλά ένα τέτοιο αντικείμενο δεν έχει ΚΑΜΙΑ θέση σε ένα γήπεδο και όλη η κουβέντα θα πρέπει να λήξει εκεί. Και μάλιστα η κροτίδα δεν πέφτει καν από τους οργανωμένους, οι οποίοι απολαμβάνουν μία ακατανόητη ασυλία ως προς τους ελέγχους, αλλά δίπλα από τα επίσημα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κανένας σοβαρός έλεγχος του τι μπαίνει στο γήπεδο και εμείς συζητάμε ποιος πρέπει να πάρει το ματς στα χαρτιά.
Φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει συγκεκριμένο χρώμα. Στη θέση του Ολυμπιακού ήταν κάποτε ο Παναθηναϊκός με το περιστατικό με το κουτάκι μπίρας που χτύπησε τον Ivic που ήταν προπονητής του ΠΑΟΚ, στη θέση του Χουάνκαρ ήταν κάποτε ο Garcia που ως προπονητής του Ολυμπιακού, και υπάρχουν και άλλα, αμέτρητα περιστατικά. Τη μία το κουτάκι υποτίθεται ότι ήταν άδειο, την άλλη επρόκειτο “απλά για ένα χαρτί” που δεν μπορούσε να προξενήσει ζημιά. Αυτή τη φορά είχαμε το γιατρό, την επόμενη θα υπάρχει κάποια άλλη πρωτοτυπία. Καμία βελτίωση, μηδέν λογική και πλειάδα αποδείξεων πως όσο και να βελτιωθούν ποιοτικά οι ομάδες μας, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο, για λόγους εξωαγωνιστικούς. Και κάθε φορά, θα έχουμε ένα περιστατικό που θα ρίχνει το επίπεδο όλο και πιο χαμηλά.